Lipsa banilor schimba traditia inmormantarilor, in Romania. Cu ce vor fi inlocuite parastasele si coroanele de flori
Lipsa banilor ii face pe romani sa schimbe datini vechi de sute de ani. In judetele Bistrita-Nasaud si Cluj, localnicii au hotarat sa fie mai cumpatati cand vine vorba de inmormantari.
Asa ca nu vor mai intinde mese mari si nu vor mai da bani pe coroane. Astfel de obiceiuri ii îngropau pe sateni in datorii pe care cu greu reuseau sa le achite. Decizia lor a fost bine primita si de biserica.
Trei saptamani au durat dezbaterile in localitatea Rebrisoara, din judetul Bistrita Nasaud. Intr-un final, 82 la suta dintre localnici au cazut de acord.
In urma votului democratic, cei aproape 1.000 de sateni din Rebrisoara nu vor mai cheltui aproximativ 10.000 de lei pentru o inmormantare, insa, in aceste conditii, cei prezenti nu vor mai fi invitati la masa si vor trebui sa se multumeasca cu un colac, o lumanare si un prosop drept pomana.
"Mergeam la inmormantari si intrebam: Cat ati cheltuit?'. Unii ziceau 80 de milioane, 90, 100 si depaseau 100. Unii platesc datorii 1 an, 1 an si ceva dupa aceea", spune un localnic.
Decizia satenilor a fost bine primita si de catre cei de la Protopopiat.
Alexandru Vidican, protopop Bistrita: "Biserica nu incurajeaza mesele foarte pompoase sau bogate, cu ocazia inmormantarilor. Pentru o pomenire este nevoie de o paine si o sticla de vin."
Astfel de initiative au aparut si in Cluj.
Ioan Roman, preot: "Am propus in consiliul parohial ca familia si cei apropiati sa aduca coroane, iar ceilalti care intentioneaza sa aduca coroane sa puna intr-un plic contravaloarea coroanei".
In cartierul Someseni, din Cluj, credinciosii vin cu plicurile la inmormantare. Plicuri care contin mesaje de condoleante si o suma modica, in locul coroanelor, care, de cele mai multe ori, sunt furate si revandute.
Pretul unei coroane de flori porneste de la 45 de lei. Cei care au posibilitati financiare sunt indemnati sa faca o fapta buna si sa ii ajute pe sarmani.