Lipsa banilor i-a impins pe profesori sa migreze de la stat la privat

27-12-2008 00:00


80% dintre cei care stau la catedra unitatilor de invatamant particulare sunt profesori care s-au umplut de creta la stat. Nu sunt de condamnat, au migrat pentru salarii duble, bonusuri si cursuri de pregatire in strainatate.


Iulia Ignat preda matematica la o scoala particulara din Cluj Napoca. De sase ani sta la catedra, iar de cand lucreaza aici ia 1900 de lei salariu, plus bonuri de masa. Un alt profesor de acelasi rang care preda la stat castiga cu 300 de lei mai putin.

La aceeasi scoala predau si patru straini. Peter Diekel, profesor de germana, a declarat: "Salariul este mai bun aici decat la stat si sunt incantat."

In Bucuresti, 550 de copii de gradinita si scoala generala sunt educati de 68 de dascali. Jumatate dintre ei sunt din Anglia, Canada si Australia. Cei mai multi au ajuns aici in urma unor anunturi de angajare.

In Romania, exista 800 de unitati de invatamant particulare, de opt ori mai multe ca acum 10 ani. 80% dintre profesori s-au antrenat initial la stat, dar fac performanta in alta parte.

Tags: invatamant,

VIDEO PROTVPLUS.RO