"Liberi sa traga in orice persoana care le incalca proprietatea noaptea"
Asa ar putea ajunge romanii care au arme, daca noul Cod Penal, luat in discutie de parlamentari ramane in forma actuala.
Specialistii au adus o completare importanta in privinta a ceea ce numim: "legitima aparare". Pe viitor, nu cel care a apasat pe tragaci va raspunde. Intrusul trebuie sa-si justifice prezenta in casa cuiva.
Pentru prima data, legitima aparare este explicit definita in lege. Proprietarul poate sa atace orice hot care ii intra in curte, in dependinte sau in locuinta. Adica poate sa il si omoare.
De exemplu, cazul Iovan nici nu ar mai fi ajuns in instanta, daca s-ar fi petrecut dupa intrarea in vigoare a acestui articol. Ar fi devenit un caz clasic de legitima aparare.
Parlamentarii le-au mai dat o lovitura celor suspectati de savarsirea unor infractiuni. Cei care sunt, in prezent, pusi in libertate pentru ca nu reprezinta un "pericol social", nu vor mai avea parte de aceasta sansa. Notiunea a fost exclusa din proiectul noului Cod Penal de parlametnari.
Cazul Iovan
Cazul pilotului Adrian Iovan, care in 2005 a impuscat mortal un tanar de 27 de ani pe care l-a gasit cotrobaind prin casa este de notorietate. Iovan si-a luat pusca si a tras fara sa clipeasca. Omul a murit pe loc.
Au urmat procesele care s-au intins pe un an si jumatate. Adrian Iovan i-a convins insa pe judecatori ca a fost in legitima aparare. Ca sa nu mai existe confuzii pe viitor parlamentarii care analizeaza proiectul noului cod penal au decis ca:
"Pe timpul noptii, oricine incalca proprietatea privata - incepand de la curte si pana la orice anexa - poate fi respins in temeiul legitimei aparari".
Forma finala a legii va fi adoptata maine.