Legumele romanesti, atat de scumpe ca ar putea deveni amintire!
Semne proaste anul are! S-au scumpit atat de tare legumele, incat o sa ajungem sa le facem o poza in piata, ca sa avem o amintire cu rosii, castraveti sau vinete. Cele aduse din import, sar de 10 lei kilogramul. Pretextul: a crescut euro!
Este o pacaleala a comerciantilor, spun autoritatile. Care, insa, nu au nicio solutie de a produce mai mult la noi in tara.
Asa se face ca suntem nevoiti sa cumparam fructe si legume cu pana la 40% mai scumpe decat inainte de sarbatori.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Importatorii profita de faptul ca cererea este, in unele cazuri, mai mare decat oferta. Scumpesc produsele si dau vina, din nou, pe cursul valutar.
Total nejustificat, spun sindicatele si reprezentantii Ministerului Agriculturii, pentru ca ceea ce se afla acum pe piata a fost importat la un curs care nu depasea 4 lei pentru un euro.
Si totusi, multe dintre produse sunt calculate la un curs de 4,3 sau chiar 4,5 lei. In piete, comerciantii se plang de deprecierea leului, mai ceva ca agentii imobiliari. Cum 80% din marfa vine din import, majoritatea vanzatorilor spun ca s-au vazut nevoiti sa umfle preturile pentru a nu iesi in pierdere.
In realitate insa, cam toata marfa de pe tarabe este adusa de la inceputul lunii, cand un euro nu depasea 4 lei. Asa ca, sindicatele din industria alimentara pun scumpirile mai degraba pe seama comerciantilor care profita de productia scazuta din Romania. O crestere reala a preturilor din cauza deprecierii leului ar putea fi observata, cel mai devreme, la inceputul lunii februarie.
Ministrul Agriculturii spune ca inspectorii de la Consiliul Concurentei ar trebui sa verifice daca aceasta scumpire a alimentelor este sau nu justificata.
Tot Ilie Sarbu recunoaste, insa, ca toata agricultura este la pamant.. A scazut drastic productia de lapte, oua si importam 70% dintre produsele din carne.
Ingrijorator este ca am tocat fondurile europene, motiv pentru care Comisia Europeana va tine blocate fondurile SAPARD cel putin patru luni. Recoltele se injumatatesc.
Fermierii nu au avut bani pentru ingrasaminte si au semanat tarziu, pentru ca directorii din Agentia de Plati si Interventie in Agricultura nu au acordat subventiile la timp.