Au aparut si la noi restaurantele care servesc mancare eco!
Dupa magazinele eco, incep sa-si faca aparitia si in Romania cateva restaurante in care tocanita se face cu legume crescute in sere proprii, iar pastele, din grau fara chimicale.
Este doar un inceput timid, pentru ca nu exista inca un local cu un meniu 100% bio. Deocamdata, sunt putini oameni care si-ar permite sa ia masa in astfel de locuri, din cauza preturilor.
Patronii care vor sa promoveze mancarea sanatoasa admit ca folosesc, in acest moment, 40% ingrediente ecologice. Se tem ca un meniu 100% biologic i-ar duce direct la faliment.
Inainte de sanatate, multi dintre romanii adepti ai alimentatiei bio se gandesc, in primul rand, la silueta. Pentru ei, patronii au o solutie. Nu folosesc zahar. Mai mult, bucatarii promit ca nici macar produsele pe baza de faina nu ingrasa.
Tot pe mancare sanatoasa s-au specializat si unele firme de catering.
Specialistii in agricultura ecologica ne avertizeaza ca un produs bio nu il distingem dupa pret, ci dupa eticheta.
Desi aceste produse organice se gasesc doar in 10 magazine din tara si partial in restaurante, agricultura ecologica prinde teren. Daca in anul 2000 se cultivau 17.000 de hectare, acum nu mai da nimeni cu chimicale pe 220.000 de hectare.