Legume si fructe straine, vandute la tarabe cu eticheta de "produse romanesti"

Dată publicare: 24-11-2011 18:26
Dată actualizare: 13-09-2012 11:17


Indiferent de anotimp, nu mai stim daca pe tarabe avem marfa romaneasca sau straina si cumparam de-a valma, orice. In multe piete, comerciantii ne mint ca vand fructe sau legume romanesti, chiar daca acestea sunt aduse din alte tari.

Controalele inspectorilor nu reusesc sa puna ordine in haosul de pe tarabe. Iar la final, clientii sunt cei pacaliti.

Cel mai des, comerciantii mint in privinta fructelor. De pilda, in aceasta piata din Oradea, incearca sa ii convinga pe clienti ca merele de pe tarabe sunt romanesti, desi cele mai multe sunt de import.

In ciuda controalelor, comerciantii fac ce stiu mai bine. Dupa plecarea inspectorilor, ei pun la loc etichetele mincinoase cu "mere romanesti".

Anul acesta am avut o productie uriasa de mere: peste 400 de mii de tone. Dar multe merg la export, la preturi de nimic.

De pilda, in judetul Bistrita, la Rusu Bargaului, locanicii isi astepta clientii din Ungaria. Au cules merele gustoase din livezi, le-au adunat in saci si le pun in TIR-urile venite din tara vecina.

In piata, taranii n-au loc de intermediari, iar in supermarketuri nu-si permit sa plateasca taxa de raft. Decat sa vanda merele pe nimica toata, unii fac din ele tuica.

Reprezentantii Directiei Agricole spun ca, la ora actuala, numai 20% din merele de pe piata sunt romanesti, restul au gust de import.


VIDEO PROTVPLUS.RO