Traiesc doar cateva ore, dar ofera un spectacol fascinant. Imaginile care ii uimesc in fiecare an pe pescarii din Arad

Ultima actualizare: 21-06-2016 00:22

Tablou magic pe raul Mures, in judetul Arad, unde mii de fluturi "danseaza" in acelasi timp la suprafata apei si isi traiesc sub ochii trecatorilor singurele ore de viata.

Fluturii trec de la stadiul de larva la cel de adult, isi depun ouale si mor in aceeasi zi. Pescarii abia asteapta momentul pentru ca ii folosesc drept momeala.

Barbat: "Acum iese el. Sta in mal doi ani si iese din camasa aia si zboara. Ei se inmultesc, se cauta pe suprafata apei si dupa maximum doua ore mor."

Fluturii traiesc in stadiul de larva in mal, apoi se arata in toata splendoarea.

Cetatean: "Ele traiesc in lutul din Mures. Cu cat sunt mai multe efemeride, cu atat este apa mai curate, pesti si vietatile sunt ok, la locul lor."

Gabriel Herlo, biolog: "Paringenia este o specie endemica pentru aceast zona a Europei. Se gaseste doar pe raul Tisa si raul Mures, gasindu-se doar in anumite conditii ale malului raului, unde se gaseste acel mal de care are nevoie pentru stadiul larval in care isi desfasoara majoritatea vietii."

Oamenii care ii vad sunt impresionati de frumusetea fluturilor.

Cetatean: "Este pentru prima data cand intalnesc asa ceva pe Mures si inseamna ca Muresul este o apa ecologica."

Pe langa spectacolul pe care il ofera, fenomenul miilor de fluturi este o oportunitate pentru pescari. Acestia pandesc momentul si culeg fluturii morti pe care ii folosesc drept momeala pentru pesti.

Pescar: "Ii adunam pentru pescuit, ii punem in caserole in congelator si pescuim cu ei tot anul."

Pescar: "Fluturi, efemeride. Intr-o jumatate de ora i-am prins. Sunt mii, miliarde. Cu mana i-am prins."

Pescar: "La pescuit ii folosim la mreana mai ales peste noapte fantastic se prinde mreana cu el."

Legenda spune ca acesti fluturi sunt de fapt spirite neimplinite, baieti si fete care au murit inainte de a fi sot si sotie. Li s-ar fi permis ca intr-o singura zi din an, in preajma Rusaliilor, sa coboare pe pamant in chip de fiinta inaripata, sa cunoasca iubirea cateva ceasuri, apoi sa moara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO