Legea pensiilor, pe cale să fie schimbată. Cum poţi câştiga ani de vechime în muncă

Ultima actualizare: 13-08-2020 19:52

Românii care vor să-şi completeze anii de vechime în muncă ar putea avea ocazia să-i cumpere.

Adică să cotizeze retroactiv, la Casa de Pensii, pentru o perioadă de cel mult 6 ani. Prevederile sunt deocamdată cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, care a fost supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii.

Sunt situaţii în care oamenii mai au nevoie de câteva luni ca să poată ieşi la pensie. Alţii au pierdut ani buni pentru că nici ei şi nici angajatorul nu au cotizat la Casa de Pensii. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru cei care pur şi simplu vor să câştige câţiva ani de vechime în muncă, ar putea exista o şansă printr-un act normativ supus acum dezbaterii publice.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice: Poţi să-ţi cumperi 6 ani oricând doreşti în această perioadă, exact unde sunt goluri, unde nu este activitate, unde nu ai contribuţii de asigurări sociale plătite către buget.

Acest act normativ este mult mai avantajos faţă de noua lege a pensiilor care va intra în vigoare din septembrie, anul viitor. Și care prevede că nu se pot plăti retroactiv mai mult de cinci ani. În plus, trebuie neapărat să existe un minim de 10 ani de cotizare. Asta înseamnă că doar cei care au plătit contribuţii cel puțin un deceniu, ar fi putut beneficia de încă cinci ani de vechime în muncă. Acum, aceasta constrângere a fost exclusă.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice: Am considerat că este o măsură care îngrădeşte drepturile celor care doresc să cumpere această vechime în muncă, astfel că am dat această posibilitate tuturor persoanelor care vor să se asigure, îndeosebi persoanelor mai tinere. Această ordonanţă pe care noi o avem în transparenţă publica se adresează numai persaonelor care îndeplinesc condiţiile de limita de vârstă şi pensie anticipată şi pensie anticipată parţial.

Stagiul minim de cotizare pentru a ieşi la pensie la limita de vârstă este de 15 ani.

Potrivit şefului Casei de pensii, dacă va intra în vigoare, aceasta ordonanță va modifica prevederile noii legi. Totodată, are ca scop şi acoperirea vidului legislativ care se creează până la intrarea în vigoare a legii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice: Am încercat oarecum să devansăm acest termen. Să nu ne limităm la septembrie 2021. Am consiedart că este normal să facem lucrul acesta, deoarece cu 1 septembrie se înregistrează o creştere a punctului de pensie, deci presiunea pe buget este destul de mare. Veniturile în bugetul pe pensii nu sunt cele prognozate la începutul anului din cauza situaţiei în care ne aflăm.

Perioada de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale trebuie să fie cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii ultimului contract de muncă. Stagiul de cotizare se calculează la salariul minim brut pe economie. În prezent, ar însemna ca o persoană să plătească minim 580 de lei pe lună.

În perioada 2016-2018 a mai fost o situaţie similară, când zeci de mii de români au putut să plătească anticipat. Atunci şi veniturile casei de pensii au crescut considerabil.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO