Victimele violentei domestice, uitate de lege. Batausii ajung la inchisoare doar cand e prea tarziu
Sute de mii de femei sunt abuzate de cei care le spun ca le iubesc. Violenta verbala este urmata de cea fizica, iar uneori se ajunge la crima. In cele mai multe cazuri, victimele nu isi reclama agresorii, poate si pentru ca le este frica.
Autoritatile nu pot face prea multe, iar lupta trebuie sa o dea tot cea care indura abuzul. Batausii ajung dupa gratii, dar numai dupa ce si-au ranit grav victima ori au ucis-o.
Umilite si agresate, sute de femei din Romania rabda ani in sir batai crunte. Multe nu au unde sa se duca sau nu gasesc sprijin la autoritati.
O femeie din Bucuresti era batuta in fiecare zi de iubitul ei. A reusit sa-l scoata din casa si sa ceara ajutorul politiei. Cu greu i-a fost primita o plangere la Sectia 7.
"I-am zis ca mi-e frica, ca e foarte agresiv. Mi-a zis: 'haideti, de ce va e frica de chestiile astea, de ce ve e frica?! Ca dumneavoastra trebuie sa fiti mai autoritara'. Ma invata cum sa fac...", spune femeia.
Dupa ce si-a dat seama ca Politia nu o sa o protejeze, de frica, femeia si-a luat concediu si a stat inchisa in casa doua saptamani. A trebuit sa se intoarca la munca. Era vatman pe tramvai. Iubitul a urmarit-o, s-a urcat dupa ea in cabina si a injunghiat-o cand ea se afla pe scaun.
"Atat mi-a zis: 'decat sa te stiu a lu' altu', mai bine te omor!'. Mi-a dat in piept, m-am speriat... Am patru lovituri de cutit", spune femeia.
Femeia a fost la un pas de moarte, dar medicii i-au salvat viata. Dupa tentativa de omor, culmea, a primit o scrisoare de la sectia de politie, prin care i se multumea ca a apelat la autoritati ca victima a violentei domestice.
In acest caz, agresorul a ajuns dupa gratii pentru tentativa de omor, insa doar pentru 6 ani. Sunt insa alte sute de cazuri in care femeile sunt batute si, pentru ca nu au leziuni grave, agresorii scapa nepedepsiti.
Desi in judetul Maramures, zeci de femei sunt agresate anual de catre sotii sau iubitii lor, niciunul nu a ajuns dupa gratii. Au fost amendati cu sume derizorii de catre oamenii legi sau, mai simplu, doar mustrati.
De cele mai multe ori, barbatii isi lovesc partenerele in casa, fara martori. Vecinii pot suna la 112 insa, daca nu exista un ordin de protectie care sa permita politiei sa-l indeparteze pe agresor, nu se intampla mai nimic.
Giulia Crisan, avocat: "Daca nu i se deschide, politia nu are dreptul sa intre pe o proprietate privata, iar in cazul in care nu exista ordin de protectie, se aplica legile din Codul Penal privind infractiunile de violenta".
"Cand se imbata, ne batea de fugeam afara din casa desculti si dezbracati, ca era vara, ca era iarna. L-am reclamat la politie si il amendau, dar apoi ma batea pentru ca l-am reclamat", spune o femeie de 50 de ani, victima a violentei domestice.
O solutie ar fi ca pe langa depunerea unei plangeri penale, victima sa ceara instantei civile un ordin de protectie, care ar putea tine agresorul la distanta pentru sase luni. In acest timp, femeia ar trebui sa isi gaseasca un adapost si sa se desparta definitiv de cel care o bate.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, femeie, violenta domestica, batai,
Dată publicare:
19-06-2013 18:32