Legea le da voie primariilor sa fie ingaduitoare cu datornicii care primesc ajutoare de la stat
Acestia isi pot achita esalonat impozitele si taxele neplatite pana acum. Insa, de aceasta masura trebuie sa beneficieze oamenii cu adevarat nevoiasi, nu cei care au case si masini de lux. In caz contrar, edilii vor fi amendati.
Tanti Teodosia din judetul Alba nu si-a mai platit impozitul de 4 ani si datoreaza statului 250 de lei. A stat cu inima stransa ca va ramane fara singura ei sursa de trai: venitul minim garantat, adica 120 de lei pe luna.
Acum rasufla, insa, usurata pentru ca poate achita in rate. Primarul va cere Consiliului Local sa-i reesaloneze datoria la taxe si impozite.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Aceeasi veste buna a primit-o si familia Zahaian, care datoreaza statului 900 de lei. Mama si cele doua fetite, de 12 si 7 ani, traiesc din venitul mimin garantat, 160 de lei, si alocatii.
Reesalonarile pot fi decise de consiliile locale, in baza OrdonanteI 92 din 2003.
Pe aceasi schema si-au propus sa mearga si alte primarii din intreaga tara.
Ministerul Muncii nu poate bloca astfel de initiative. Dar atrage atentia ca aceasta solutie nu trebuie folosita in cazul asistatilor social care stau in vile si au in curte masini impozante. Primariile ii pot ajuta pe cetatenii care au intr-adevar dificultati financiare.
Tocmai de aceea, inspectorii Ministerului vor verifica fiecare reesalonare in parte. Iar acolo unde vor constata nereguli, ii pot amenda pe primari si cu 5.000 de lei.
In prezent, aproximativ 73.000 de asistati social sunt restantieri la stat.