Statul a ignorat-o timp de 6 ani. Ce se va intampla cu legea care promitea fiecarui copil cate 500 euro la nastere
De 6 ani, statul roman ignora un articol din legea Educatiei care prevede ca fiecare copil trebuie sa primeasca la nastere 500 de euro, intr-un cont deschis pe numele sau, pentru educatie.
Fiecare guvern a amanat an de an aceasta prevedere, iar acum va fi scoasa definitiv din noua lege a Educatiei - conform celor declarate de ministrul Educatiei. Doar familiile sarace vor fi ajutate prin scaderea unor taxe, in timp ce planul de a investi in educatia tuturor copiilor mai are de asteptat.
Conform legii educatiei, "Statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale."
Propunerea a fost facuta de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, in 2011. In fiecare an, insa, acest articol de lege a fost amanat de guvern. Asta s-a intamplat si prin ordonanta 9 a guvernului Grindeanu, care a amanat articolul pana la 1 ianuarie 2018. Actualul ministru al Educatiei sustine ca nu sunt nici bani, nici norme de aplicare.
Pavel Nastase: "In momentul cand copilul este foarte foarte mic, daca se acorda la nastere, pana ajunge el sa fie elev, ce se intampla cu banii astia? Ii depunem intr-un cont, cum se aplica? Si nu s-a gasit o procedura practica care sa implementeze acest articol de lege."
Multi parinti au incercat, in zadar, sa obtina acesti bani la nasterea copilului. De cand a fost votata in Parlament aceasta lege a educatiei au trecut 6 ani, ceea ce inseamna ca daca statul roman ar fi respectat legea, ar fi trebuit sa investeasca in viitorul copiilor 540 de milioane de euro.
Articolul respectiv va disparea complet, iar in locul lui ar urma sa fie acordate doar niste scaderi de taxe pentru familiile sarace.
Pavel Nastase: "Familiile care au venituri pana in 5000 de lei sa se faca o deducere din impozitul pe venituri in valoare de 1600 de lei pe an. Cei care au venituri intre 5000 si 10.000 de lei, deducerea sa se ridica la 1200 de lei pe an."
Schimbarea va fi prevazuta intr-o noua lege a Educatiei, care urmeaza sa fie votata pana la sfarsitul acestui an.