Fumatul, interzis in spatiile publice de la 1 ianuarie!

24-12-2008 00:00


Insa, desi reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca din 2009 impun masuri dure impotriva fumatului in cafenele si baruri, noile norme permit de fapt fumatul in spatii mai mici de 100 de metri patrati.


Localurile cu suprafete mai mici de 100 de metri patrati sunt scutite de obligatia de a-si amenaja camere speciale pentru fumat. Cu alte cuvinte, legea nu se aplica tocmai in locurile inghesuite. Totusi, acestea trebuie sa anunte publicul despre faptul ca barul sau restaurantul este pentru fumatori.

In rest, localurile mai mari de 100 de metri patrati sunt obligate, prin lege, ca de la 1 ianuarie sa aiba deja spatii separate, dotate cu ventilatie pentru eliminarea fumului de tigara. Potrivit legii, proprietarii care nu respecta noile norme risca amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei.

Un tur prin cafenelele si barurile din Capitala demonstreaza ca cei mai multi nu dau semne ca ar renunta la 50% din spatiul actual in favoarea nefumatorilor. Acestia sunt asezati intr-un colt, la doua-trei mese.

Daca sase milioane si jumatate de romani, dintre cei peste 21 de milioane, sunt fumatori convinsi, iar mare parte dintre ei sunt potentialii nostri clienti, de ce sa infranam acest viciu? Patronii barurilor sunt furiosi ca ar putea sa-si piarda clientii. In cele mai multe localuri, fumatorii ocupa 90% din spatiu.

Initial, reprezentantii Ministerului Sanatatii au vrut sa interzica total fumatul in localuri, dar nu au reusit sa duca la capat proiectul. Si cum cele mai multe cafenele ocupa o suprafata redusa, cei mai multi patroni de cafenele vor exploata scaparile legislatiei si vor inchiria spatii mai mici de 100 de metri patrati.

E momentul sa va lasati de fumat! S-au scumpit tigarile!

VIDEO PROTVPLUS.RO