Lectia de viata pe care un tanar de 25 de ani, bolnav de cancer, o da Romaniei. "Au fost cei mai frumosi ani din viata mea"

09-03-2014 18:56


La 25 de ani, un tanar ne da o lectie de viata. Paul se lupta cu un cancer de 5 ani, iar de 3 medicii nu i-au mai dat sanse. Dar el a ramas in viata. Cu zambetul pe buze, ii motiveaza pe copiii aflati in sectiile oncologice, sa fie curajosi ca el.

Pentru acesti copii, vrea sa candideze independent la alegerile euro-parlamentare si sa incerce sa schimbe sistemul sanitar din Romania.

Pare greu de crezut, dar in spatele zambetului lui Paul stau 34 de cure cu cistostatice si 8 operatii. Tanarul a fost diagnosticat cu cancer osos la 19 ani. Medicii romani i-au spus ca trebuie sa ii amputeze mana, dar a ajuns in Belgia, unde i s-a facut un transplant de os.

Din pacate, boala a recidivat peste doi ani, la plamani. Doctorii i-au spus atunci ca nu se mai poate face nimic.

Paul Catana: "Mi-au taiat jumatate de plaman, pe urma, la 3 luni dupa, am avut metastaze pe ambii plamani."

Pentru ca nu mai dadea roade, a renuntat si la tratamentul cu citostatice. In iunie 2013, vestea medicilor era teribila. I-au spus ca nu are mai mult de 2-3 luni de trait si ar fi o minune sa mai apuce Craciunul.

Dar suntem in martie, am un an de cand nu mai fac chimioterapie si cu metastaza generala aproape. Si sunt OK. Le-am spus doctorilor ca nu mor caii cand vor cainii", spune tanarul, razand.

Printre operatii si curele de citostatice, a terminat facultatea, iar acum e masterand in anul 2 la Relatii Internationale si lucreaza in domeniul asigurarilor de sanatate.

Cum isi explica, totusi, minunea ca e in viata?

"Dumnezu ma iubeste. Au fost cei mai frumosi 5 ani din viata mea, timp in care am cunoscut o gramada de oameni, mi-am facut o gramada de prieteni. Multi se gandesc doar la bani, la cariera, si in timpul asta pierd lucruri frumoase ", spune Paul Catana.

Cand are putin timp liber, acesta ii viziteaza pe copiii de la Institutul Oncologic, acolo unde si el a stat aproape un an. Cei mai buni prieteni ai sai sunt cei din clubul Temerarilor - adica tinerii care au invins cancerul.

Florin Marin, temerar: „Eu eram la tratament, intra pe sectie, stateam de vorba...

Ca sa ajunga pe listele de candidati la europarlamentare, Paul are nevoie de 100.000 de semnaturi. Primele i le-au dat chiar temerarii. Impreuna, vor sa aduca medici straini in Romania sau sa trimita mai multi pacienti sa se opereze peste hotare.

"Sunt o gramada de medici din UE care ar fi dispusi si faca operatii benevol. Pot veni in weekend in Romania sa faca aceste operatii. Eu nu stiu ce o sa fie maine, sau poimaine sau raspoimaine. Ceea ce vreau eu cel mai mult sa fac e sa ajut multi oameni si sa-i fac pe ai mei sa fie mandri de mine", spune Paul.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO