Lectia predata in statiile de metrou. Calatorii, invatati de cativa elevi cum sa foloseasca scarile rulante in mod civilizat

Dată publicare: 28-10-2014 18:43
Dată actualizare: 31-10-2014 00:02


Niste elevi entuziasti, din Bucuresti, care vor sa schimbe lumea in care traiesc, au pornit intr-o misiune aproape imposibila in cea mai circulata statie de metrou.

Ei au vrut sa-i determine pe calatori sa aplice o lege universala care le-a intrat occidentalilor in reflex: "pe scarile rulante, stationati pe partea dreapta, circulati pe stanga". Dar oamenii grabiti, care se imbulzeau in grup compact, nu s-au dovedit prea receptivi: unii i-au privit nepasatori, altii cu dispret, iar cativa au ras copios pe seama lor.

"Va rugam sa stationati pe partea dreapta" - asa a inceput lectia civica tinuta de cativa elevi voluntari din Bucuresti. Regula, care ar trebui stiuta de toata lumea, presupune eliberarea unui culoar pe partea stanga a scarilor rulante, pentru cei care se grabesc. Din pacate, multi nu o stiu si, mai mult, par deranjati de indicatiile tinerilor.

Pe cat de indiferenti au fost adultii, pe atat de curiosi au fost copiii.

"Eu, in prima faza, nu am inteles de ce oamenii ar trebui sa coboare pe partea dreapta si nu pot sa urce si sa coboare pe unde vor, dar daca mi-ati explicat, in inteles", spune o fetita.

Actiunea civica, organizata de Metrorex si organizatia Interact Bucuresti nu va fi ultima de acest gen. Organizatorii nu au fost incantati de unele reactii si spun ca sunt hotarati sa schimbe in timp mentalitatile calatorilor.

Raileanu Francesca, eleva: "A fost o zi putin agitata, am incercat sa ne pastram calmul. Am avut parte si de reactii negative si foarte multi oameni nu ne-au ascultat."

Tudor Cismarescu, elev: "S-au suparat pur si simplu, pentru ca am incercat sa-i facem sa stea pe partea dreapta, asa cum ar trebui."

600.000 de oameni circula zilnic cu metroul in Bucuresti. La o cifra atat de mare, regulile sunt absolut necesare. Din pacate, insa, romanii se feresc de ele. 

Tags: metrou, reguli, elevi,


VIDEO PROTVPLUS.RO