Lapte praf pentru copii, vandut in farmacii desi expirase de peste 7 zile. Concluzii alarmante dupa controalele ANPC

05-11-2014 20:30


Intr-o Romanie in care nimeni nu se teme de nimic, pana si cei care ar trebui sa se ingrijeasca de sanatatea noastra incearca sa ne pacaleasca.

Autoritatile au gasit in sute de farmacii medicamente, creme si suplimente alimentare expirate si de 7 ani. Doctoriile vechi si periculoase au fost distruse, insa nimeni nu poate sa spuna cate astfel de bombe exista in toata tara.

Crema de gabenele expirata din 2007, adica de 7 ani. Lapte praf pentru copii expirat de mai bine de o saptamana si suplimente alimentare care trebuiau luate, cel tarziu, pana in luna septembrie. Sunt doar cateva dintre neregulile grave depistate de inspectorii ANPC. Probleme au fost gasite si la produsele asa-zis sigure pentru bolnavi. Un sirop de tuse pentru copii, de pilda, era tinut la peste 25 de grade fata de cele maximum 15 grade recomandate de producator.

“Unele produse farmaceutice tinute la o temperatura mai mare decat cea recomandata nu-si mai fac efectele. Dar mai este si cazul in care efectele secundare sunt accentuate, dar produsul poate deveni chiar si toxic. Nitroglicerina este cea mai periculoasa din punctul acesta de vedere, termolabila. Poate ca nu-si mai face efectul, dar asta poate insemna sa puna in pericol viata pacientului”, explica un farmacist.

Dupa ce au verificat 638 de farmacii, autoritatile au distrus 16 kilograme de medicamente. Alte 203 kilograme au fost oprite temporar de la comerciaizare.

“Va dati seama ca vindeau lapte praf pentru copii expirat? Stiti ce insemana asta, aveti copil? Ei sunt mult mai sensibili si au si un ficat in plina dezvoltare, este extrem de periculos”, a explicat Paul Anghel, directorul ANPC.

Pe langa toate aceste probleme, faptul ca au fost descoperite si promotii false pare deja o joaca. Adica produse care teoretic ar fi trebuit date gratis erau vandute in rand cu celelalte.

In urma controlului, mai mult de jumatate dintre farmacistii verificati au fost sanctionati.

VIDEO PROTVPLUS.RO