Branza de Nasal, cunoscuta de pe vremea lui Ceausescu, revine pe piata noastra. Bacteria din grota care o face unica in lume
Mai multi fermieri din Transilvania au concesionat fabrica in care era produsa si sunt gata sa relanseze aceasta specialitate cu mucegai.
Intregul proces se va desfasura in grota de la Taga, renumita pentru proprietatile ei de fermentatie.
Traian si Daniela sunt doar doi din cei 64 de fermieri care vor livra lapte pentru procesarea branzeturilor cu mucegai din Transilvania, delicatese unice in lume.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniela Barsan, fermier: "Suntem mandri ca a ajuns laptele in cooperativa care pe parcurs se va procesa si va primi un brand romanesc, branza din lapte bun, cu lapte bun, de la fermieri, de la tara".
Ideea de a salva fabrica de la Taga le-a venit gospodarilor din Cluj, stransi intr-o asociatie care le-a permis sa isi dezvolte afacerile. Dan Tandea are 300 de vaci si este presedintele cooperativei din care fac parte peste 60 de persoane. Au facut o sedinta in care toti si-au asumat riscurile si si-au spus cu indarjire ca proiectul lor trebuie sa mearga mai departe.
Grota de la Taga in care se va produce branza de Nasal a fost luata in concesiune pe trei ani de la fostul producator, care a renuntat la tot din motive economice.
Calin Fargaciu , director executiv Cooperativa Somes Aries: "O sa reluam productia de branzeturi cu acel mucegai specific care numai in acel loc se gaseste. Vom incerca sa facem doua branduri proprii ale fabricii de branzeturi Transilvania. Cu siguranta, branza noastra va fi cu lapte 100% romanesc".
Produsul este unic in lume pentru ca in grota in care este tinut exista o bacterie care ajuta la fermentatie. Creste doar aici si se aseaza in mod natural pe cas. S-a incercat obtinerea ei in laborator insa fara succes.