Laleaua pestrita atrage an de an numerosi turisti in rezervatia din Bistrita-Nasaud. Ce o face atat de speciala
Laleaua pestrita, care seamana cu o tabla de sah, a inflorit in aceste zile si se lasa admirata de cei dornici sa surprinda intr-o fotografie frumusetile naturii.
Rezervatia din Bistrita-Nasaud, unul dintre putinele locuri de la noi din tara in care creste aceasta floare, este la mare cautare. Mai ales ca viata firavei plante este atat de scurta.
Laleaua pestrita sau Floarea de Sah, asa cum mai este cunoscuta, atrage an de an curiosii in padurea din Ses din Bistrita Nasaud. Localnici si turisti deopotriva ajung acolo pentru a admira florile care rezista aproximativ zece zile. Dar care sunt de o frumusete rar intalnita, firave, cu petalele in forma de clopot si totodata parca de catifea.
Si profesorii de la scolile din zona s-au organizat si au pus la cale iesiri in aer liber pentru cei mici. Astfel, pustii au aflat ca floarea mov creste doar la umbra stejarilor, in locuri umede. Si, vrajiti, s-au grabit sa faca fotografii.
Alexandru Chiriza, profesor: "E un prilej bun sa venim pentru copii si sa petrecem timp in natura. O sa avem si expozitie in cadrul scolii cu pozele pe care le-au facut."
Cativa tineri, care se ocupa cu promovarea locurilor frumoase din Romania, au tinut mortis sa marcheze pe harta locurilor ce merita vizitate si rezervatia de lalele pestrite.
Iulian Oancia, fotograf: "Vreau sa fac cateva fotografii cu laleaua pestrita, noi am aflat de ea ca este o specie protejata si nu o gasim in foarte multe locuri si am zis sa o punem in valoare."
Lalelele, care cuceresc prin amestecul interesant de culori, se gasesc in foarte putine locuri din tara, iar ruperea lor este interzisa prin lege.