Schimbarile lui Funeriu. Cum arata examenele in 2011
Vantul schimbarii bate neincetat in sistemul nostru de educatie: fiecare ministru a gasit cate ceva de modificat, astfel ca elevii n-au apucat sa invete vreo regula.
Fireste, si actualul sef de la invatamant are noutati: pentru elevii de a VIII-a se modifica modul de admitere la liceu. Iar cei care vor da bac-ul trebuie sa se pregateasca pentru probele orale, care sunt iar de actualitate.
Nici vacantele nu raman batute in cuie: cea dintre semestre ar putea sa dispara, iar cea mai asteptata perioada de pauza, vara, s-ar putea scurta.
Probele orale sunt o misiune dificila pentru elevii de clasa a XII-a, daca ne gandim ca in jurul lor se petrec atat de des schimbari, de multe ori fara nicio logica. De exemplu, bacalureatul s-a modificat de noua ori in 20 de ani.
Astfel ca probele de competenta nu se mai dau in timpul anului scolar ca in 2010, ci dupa finalizarea studiilor. Adica pe 6 iunie. Pe de o parte este bine, pentru ca elevii au mai mult timp sa se pregateasca, dar pe de alta e rau, pentru ca se acumuleaza toate odata.
Asa ca materia trebuie invatata din timp. Cu atat mai mult, cu cat ministrul anunta masuri dure de supraveghere.
"A venit momentul pentru tinerii nostri sa le oferim sansa sa nu le mai fie furat startul in viata", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Practic nu a existat ministru al invatamantului care sa nu-si fi pus intr-un fel amprenta pe examene.Testarea elevilor de a opta seamana acum cu examenul de capacitate introdus in urma cu aproape 15 ani de Andrei Marga. Forma schimbata trei ani mai tarziu de Ecaterina Andronescu care s-a identificat cu testele nationale. Nici ele nu au rezistat decat pana in 2007, cand Cristian Adomnitei a adus in prim plan tezele unice la nivel national introduse insa intr-a saptea. La acestea s-a renuntat anul trecut, pentru ca acum admiterea la liceu sa se faca pe baza unei noi evaluari nationale. Si, atentie, vantul schimbarilor nu se opreste aici. Noua lege a educatiei o ia de la capat.
Anul scolar s-ar putea sa sufere modificari, pentru ca ministerul a primit o serie de propuneri de la parinti si elevi.
Printre ele: sa dispara vacanta dintre semestre si sa se scurteze vacanta de vara. In schimb, sa creasca vacanta de Pasti. Chiar si anul acesta elevii au avut o zi in plus, acordata prin ordin de ministru. De altfel, inca de anul trecut, ministrul vorbea despre posibilitatea ca vacanata de iarna sa se lungeasca pentru a reduce astfel costurile de caldura si reducerea absenteismului.
Toate aceste propuneri sunt insa deocamdata in analiza. Nu s-a luat o hotarare.
Citeste si:
Imagini socante. Pieton aruncat 5m in aer dupa ce a fost lovit de autocar
Cea mai mare achizitie.Microsoft a cumparat Skype cu 8,5 miliarde de dolari
Curs american de sexualitate suspendat. Proful a facut o demonstratie soc
Sursa: Pro TV
Etichete: legea educației, cristian adomnitei, ecaterina andronescu, daniel funeriu, Andrei Marga,
Dată publicare:
10-05-2011 18:12