Lacul Vacaresti are avizul Academiei pentru a fi arie protejata, ramane problema proprietatii

Ultima actualizare: 05-07-2013 06:14
Lacul Vacaresti

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la conferinta "Viitorul Mediului", organizata de Gandul, ca ministerul a obtinut avizul Academiei Romane pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata.

Zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, cunoscuta ca Lacul Vacaresti, ocupa aproximativ 180 de hectare in sectorul 4 si gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile.

National Geographic Romania a documentat toate acestea in iunie 2012, lansand initiativa ca zona sa fie declarata arie naturala protejata, demers preluat si de ONG-uri si sustinut de Ministerul Mediului.

Pe de alta parte, fostii proprietari din zona isi revendica terenurile de peste 20 de ani la Ministerul Mediului, unde functioneaza o comisie care se ocupa de reglementarea proprietatilor.

Intreaga zona apartinand Ministerului Mediului este in prezent data in concesiune de catre Administratia Nationala "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este in litigiu.

In octombrie anul trecut, Ministerul Mediului anunta ca a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare pentru declararea zonei arie protejata, ce urma sa fie inaintat Comisiei de Monumente a Academiei Romane.

Odata finalizat, studiul de fundamentare trebuia sa primeasca avizul Academiei Romane, iar apoi sa fie depus la Ministerul Mediului, pentru a servi, alaturi de documentatia privind situatia juridica a terenurilor, elaborarii unei hotarari de guvern pentru declararea zonei arie naturala protejata.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, participa, alaturi de alti oficiali, reprezentanti ai companiilor si ai autoritatilor locale implicati in gestionarea problemelor de mediu, la conferinta "Viitorul Mediului", organizata de Gandul.

Printre temele dezbatute la conferinta sunt programele gestionate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, proiectele "Delta Vacaresti", "Viitorul e Azi", "Mananca, Gandeste, Economiseste", rolul companilor, municipalitatilor si al cetatenilor in colectarea selectiva, precum si stadiul privind absorbtia fondurilor europene prin POS-Mediu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO