Delta din centrul Bucurestiului ar putea fi protejata. Ce se va intampla cu proprietarii terenului
S-a lasat cu razboi in jurul rezervatiei care s-a format pe lacul Vacaresti din Capitala. Cei care au terenuri acolo se opun intentiei Ministerului Mediului de a declara zona "arie protejata" si cer sa fie despagubiti.
"O mie de euro pentru un metru patrat si ne retragem din asa zisa Delta a Bucurestiului'', sustin oamenii. Autoritatile nu par impresionate insa de demersul lor.
Linistea idilica din mica Delta a Bucurestiului a fost intrerupta marti, in zori. Cristian Lascu, cel care a descoperit ca aici traiesc in buna pace 90 de specii rare de animale si pasari, s-a trezit in mijlocul unui protest.
Banii ne-ar linisti, spun cei care au avut pamanturi pe Vacaresti. Ei nici nu vor sa auda ca zona ar putea sa devina arie protejata pentru ca in acest caz orice constructie ar fi demolata.
Altii sustin ca au fost deja despagubiti, iar lacul intra sub protectia legii, precizeaza autoritatile.
"Instituirea unei arii protejate se face indiferent de destinatia terenului si indiferent de tipul proprietarului. Pentru perioada de evaluare avem nevoie de cel putin 3-4 luni de zile", a declarat ministrul mediului, Rovana Plumb.
Planurile dezvoltatorilor imobiliari de a ridica in zona un parc de agrement, care ar fi avut si un mall, au fost practic naruite de intentia Ministerului Mediului de a declara arie protejata de lege, de altfel zona este cu potential imobiliar imens. In jurul rezervatiei s-au construit blocuri si pe timp de criza.
Ministerul Mediului va decide ulterior cine va administra si va amenaja Delta Bucurestiului pentru a putea fi si vizitata.