La colindat, insotiti de 100 de jandarmi. "Spartul caprei", traditie periculoasa in Oituz

Dată publicare: 03-01-2014 19:20
Dată actualizare: 06-01-2014 06:57


Mobilizare generala, in judetul Bacau. Mai bine de 100 de jandarmi si politisti li s-au alaturat colindatorilor ca sa fie siguri ca obiceiurile de sarbatori nu degenereaza in violente de strada, asa cum s-a intamplat in trecut.

Localnicii, impartiti in doua grupuri, au strabatut ulitele cu faclii aprinse in maini si au facut zarva mare, ca sa alunge relele. Din fericire, au existat doar cateva incidente minore si nimeni nu a fost ranit.

Conform traditiei, localnicii din Oituz se impart in doua cete si colinda pe la casele oamenilor timp de trei zile, din Ajunul Anului Nou, pana pe 2 ianuarie, cand se intalnesc la "Spartul Caprei". Obiceiul spune ca mastile trebuie arse, iar pacatele de peste an, platite cu faclii si bate.

"De ani de zile asa a fost si ne place. Daca e liniste si nu se bat e frumos. Anul asta nu s-a intamplat nimic", spune o localnica.

Din pacate, in alti ani lucrurile au degenerat in adevarate batai de strada asa ca in ultima vreme fortele de ordine ii insotesc pe localnici ca sa pastreze ordinea. Chiar si asa, au existat cateva incidente.

"Sunt peste 100 de jandarmi si politisti care asigura masuri specifice. Am derulat de asemenea o ampla campanie de prevenire - informare si constientizare a oamenilor din aceasta zona despre faptul ca aceste manifestari trebuie sa se desfasoare in baza legii", spune maior Marius Taranu, Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau.

Oamenii din sat sunt dezamagiti de felul in care este inteleasa acum traditia.

"Era un obicei de Anul Nou si capra era formata din mai multi turci cu flacai cu mireasa si mire cu caprita si cativa mascati. Acum nu ne place ce se intampla pentru ca beau se imbata si se mascheaza toti care nu stiu sa isi pastreze cumpatul", marturiseste o localnica.

"Se mai poate numi traditie asta? Nu. E ceva care nu stiu, eu nu pot intelege. Am mai trait si pe alte meleaguri si sunt cete organizate frumos cu muzica si obiceiuri de sute de ani. Asta este un mascarici", spune un localnic.

In urma cu patru ani, pe 31 decembrie, tinerii din localitatea Oituz s-au batut intre ei, iar cand fortele de ordine au intervenit, au aruncat cu batele in oamenii legii. Un jandarm a fost atunci ranit grav si dus in coma la Spitalul de Urgenta din Iasi, unde a fost operat.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO