La ce capitol sunt pensionarii români pe ultimul loc în UE. Nu e vorba neapărat de venituri
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul persoanelor care continuă să lucreze după pensionare.
Doar 1,7% dintre vârstnicii români rămân activi, majoritatea din motive financiare, în timp ce în țările din Vest, decizia de a continua munca este motivată de plăcerea de a lucra și de dorința de a socializa.
Vasilica Diaconu, în vârstă de 64 de ani, este un exemplu rar. Deși pensionară de mai bine de un an, continuă să le predea biologia elevilor de gimnaziu.
Vasilica Diaconu, profesoară de biologie: „Parcă muncesc mai mult, am mai multe proiecte, sunt mai multe oportunități și o fac cu mare drag. (...) Sunt mereu activă, mintea mea este la fel de trează.”
Conform statisticilor, în Uniunea Europeană, în medie, 13% dintre pensionari aleg să continue să lucreze. În țările baltice, aproape jumătate dintre vârstnici rămân activi.
Pensionară din Cluj: „Am muncit 39 de ani și după aceea m-am pensionat. (...) Acum ne odihnim.”
Retragerea din activitate poate avea efecte negative asupra sănătății mintale, avertizează specialiștii.
Loredana Popescu, psiholog: „Persoanele își pierd rutina zilnică pe care se bazau și din această cauză poate să apară o scădere a stimei de sine prin izolare socială. (...) Asta poate de multe ori să ducă la sentimente de inutilitate, la depresie.”
În România, nevoia de bani este principalul motiv pentru care unii seniori continuă să lucreze.
Aura Adriana, pensionară de doi ani, își administrează în continuare salonul de înfrumusețare din Cluj.
Aura Adriana, pensionară: „Motivul principal este cel financiar, desigur. (...) Să-mi pot satisface celelalte două pasiuni: călătoritul și dansul.”
În țările unde rata de menținere în activitate este mai mare, seniorii lucrează mai degrabă de plăcere, pentru a rămâne activi și conectați cu ceilalți.
Pensionar din Cluj: „Doamne ferește de odihnă inactivă, e rău. Ferească Dumnezeu să stea toată lumea în pat. Nu accept așa ceva.”
În România, vârsta standard de pensionare este de 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. În alte țări europene, această limită este chiar mai ridicată, ajungând la 67 de ani în Grecia, Italia și Islanda.