Povestile romanilor care si-au deschis afaceri de succes in Italia. "Noi nu supravietuim, noi traim"
In Italia, tara cu o gastronomie de faima mondiala, bucataria romaneasca ii cucereste pe localnici si ii convinge sa-si deschida portofelele.
O romanca stabilita de 10 ani in Peninsula si-a inaugurat vineri, in Milano, un magazin cu mancare gatita botezat cu talc: Dacia. La deschidere a fost mare inghesuiala, iar din experienta altor romani cu afaceri similare, femeia are motive sa se astepte la aglomeratie si de acum incolo.
Bucatele imbietoare ale Marianei Giussani ii zapacesc pe italieni. Nu stiu ce sa guste mai degraba.
Lipsurile din Romania au impins-o pe Mariana sa ia calea exilului. Dupa un an in Germania, s-a oprit in Sicilia. Acolo a trecut prin greutati atat de mari incat aproape ca a regretat plecarea din tara natala. Intr-o buna zi insa i-a suras norocul. L-a intalnit pe actualul sot, Vali, iar de curand a fost adoptata legal de fiica unei femei pe care o ingrijise in ultimii ani de viata ai acesteia. Atat de mult au indragit-o rudele batranei, incat au dorit s-o pastreze in familie.
Iar acum isi vede visul cu ochii prin deschiderea magazinului alimentar “Dacia”.
Mariana Giussani, patron magazin “Dacia”: "Sa supravietuiesc? A nu, nu merge, noi nu supravietuim, noi traim. Cu ce? Cu toate ideile mele, o combinatie intre romaneste si italieneste.”
Odata pornita cu dreptul, afacerea merge de la sine, ar incuraja-o pe Mariana alti romani care au succes pe piata italiana. De pilda, Zina Vicol, patroana unui laborator de patiserie in Vignate. Clientii vin si de la zeci de km departare ca sa cumpere de la ea. Un domn a cheltuit, dintr-un foc, 130 euro.
Zina Vicol, patron cofetaria Divo's Italia: “Ne-am gandit la o cofetarie cu produse romanesti pe baza vegetala, fara grasimi."
In spatele afacerii stau o munca necontenita si implicarea intregii familii. Firma de constructii a sotului a ridicat laboratorul.
Pe Liviu Onea l-am gasit in restaurantul lui din Desio, unde punea la punct ultimele detalii pentru cele trei botezuri organizate joi seara. De 6 ani romanii din zona isi fac botezurile si nuntile in localul lui.
Liviu Onea, patron restaurant Letrelanterne in Italia: “Noi intr-un an facem 150 de botezuri, plus nunti, petreceri pentru romani, cum sunt la noi in Romania, sa stam asa pana dimineata. Gusta: a uite-le, ia uite... astea sunt sarmalutele noastre, manca-le-ar taticu' pe ele".
De decorarea localului se ocupa sotia lui Liviu, Madalina.
Liviu Onea: "Bucataria romaneasca e pentru noi de aici totul. Noi prezentam in Italia o sunculita, o ceapa, ne caracterizeaza si am inceput sa dau pe brazda si italienii."
Acum, sotii Onea fac planuri sa se extinda, intr-un spatiu mai generos. Munca si perseverenta reprezinta reteta succesului pentru acesti romani care si-au cladit afaceri prospere prin forte proprii.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, magazin, restaurant, produse, cofetarie, romanesti, bucate,
Dată publicare:
14-02-2016 19:20