Dincolo de frumusetea peisajelor Romania se dovedeste mereu surprinzatoare atunci cand vine vorba de ideile autoritatilor de a promova potentialul anumitor zone.

In multe localitati din Constanta, aflate la mare distanta de litoral au aparut, peste noapte, centre de informare pentru turisti complet inutile. De pilda la Baneasa, o localitate situata la granita dintre judetele Constanta si Calarasi adica la 100 de kilometri distanta de cea mai apropiata statiune de la malul marii, a aparut peste noapte un astfel de centru.

Initiatorii mizeaza pe faptul ca la cativa zeci de kilometri distanta de oras se afla manastirea Dervent si insula Pacuiul lui Soare unde se gasesc ramasitele unei vechi cetati bizantine, dar si tinuturile Ostrovului, recunoscute pentru vinul si viile locale.

Insa nicio autoritate nu are vreo strategie pentru a-i convinge pe turisti sa vina aici. Pe Internet nu sunt informatii despre posibilitatile de cazare si nici fotografii.

Centrul a costat in jur de 80.000 de mii de euro, cam cat un apartament de 3 camere in Bucuresti. Una peste alta, s-au creat 2 locuri de munca, intr-o zona saraca in care sa fii angajat este un vis aproape irealizabil. Doar ca au ramas neocupate pentru ca una dintre cerinte este sa faci un curs de ghid turistic.

Intrebati ce ar putea vedea turistii in zona, angajatii primariei dau si ei raspunsuri insolite: “Avem manastiri in zona, avem acolo canioane care sunt vazute de foarte putini turisti, insecte, animale - vipera cu corn."

Lucian Tantar, reprezentant al Primarieo Baneasa, spune ca spera sa atraga in jur de 5.000 de turisti pe an. Acum, insa, nu are niciunul, centrul nefiind functional.

"La ce sa mai opreasca ? Se uita sa vada saracia de aici ca prea multe nu avem, e oras numai asa, pe hartie, dar in fond numai mizerie peste tot", spune insa un localnic

Gasim un centru similar si la Murfatlar - pacat ca e pe drumul vechi catre mare. Peste 130 de mii de euro au fost investiti in acest centru de informare turistica de la Murfatlar. Exista insa o mare problema: turistii care ajung aici - fie cu masinile personale, fie cu autocarele - nu au unde sa parcheze. Centrul este amplasat langa soseaua nationala si nu are prevazut nici macar un loc de parcare.

Si in alte doua localitati din Constanta centrele de informare turistica s-au dovedit un fiasco. Dupa ce au investit sute de mii de euro din bugetul local primarii au abandonat proiectele pentru ca si-au dat seama, ca este vorba de o cheltuiala inutila.