Invatamantul privat preuniversitar prinde aripi si in Romania


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 08:31
Data publicarii: Marti 25 Ianuarie 2011 18:20
Categorie: Stiri Sociale

Avem deja aproape 1.000 de gradinite, scoli si licee particulare. Cele mai multe sunt afaceri prospere si alternative puternice la invatamantul de stat.

Cine avea o gradinita si-a deschis si o scoala primara, cine avea scoala a taiat panglica pentru gimnaziu, iar unii au acum cursanti de la gradinita pana la liceu.

Intre 500 si 650 de euro pe luna platesc copiii care traiesc zece ore pe zi in "Little London". La inceput era doar gradinita, acum au si scoala primara.

"Scoala Mea" era cu 11 ani in urma doar "Gradinita Mea". Astazi, cursantii platesc intre 350 si 550 de euro ca sa-i urmeze cursurile.

O investitie initiala de 200.000 de euro acopera amenajarea spatiului pentru patru clase si primele chirii si salarii. Cei 60 de copii platesc taxe de 430.000 de euro pe an. Daca scadem chiria si lefurile pentru 20 de dascali, hrana elevilor si rechizitele, raman lunar aproape 11.000 euro. 25% merg inapoi in afacere. Amortizarea investitiei primare vine dupa un an si jumatate.

Astfel, s-a ajuns la aproape 1.000 de institutii private, iar multe merg pe ideea de a prelua copilul de cand scapa de suzeta si a-l duce pana la liceu sau chiar pana in prag de facultate.

Programa urmata poate fi cea romaneasca sau una importata, dar recunoscuta international.

Invatamantul privat devine o alternativa la cel de stat. Taxele mari raman insa un filtru extrem de greu de trecut. Tocmai de aceea ar fi nevoie de cat mai multe initiative private in educatie. O solutie ar fi ca banii sa vina din donatii si sponsorizari. Vorbim despre un sistem care functioneaza bine in afara. Ce ar castiga companiile care s-ar implica in educatie?

"In schimbul acestor investitii, firmele private trebuie sa primeasca anumite facilitati. Pot impune ele o anumita programa scolara, in functie de ce au ei nevoie pe piata muncii in urmatorii ani", explica Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Intr-un cuvant, ar fi o investitie mica intr-o resursa mare - cea umana. Si inca una pe termen lung.

Vrei sa faci doctoratul pe banii statului? Trebuie sa girezi cu locuinta
Scolile private, singurele care profita de pe urma haosului din invatamant
Premiera nedorita: numar record de absolventi fara job in Romania