Trei luni de spor natural pozitiv, pentru prima data in ultimii 5 ani. De ce vor tot mai multi romani sa aiba un singur copil
Primim in sfarsit o veste buna. Pentru prima data in ultimii 5 ani avem o perioada de 3 luni in care numarul nasterilor a fost mai mare decat cel al deceselor.
Datele publicate miercuri de ''Institutul National de Statistica'' arata ca in iulie, august si septembrie 2015 s-au nascut 60.000 de prunci. Specialistii avertizeaza insa, ca familiile amana tot mai mult momentul sau se limiteaza la un singur copil si din cauza conditiilor economice din aceasta tara.
In dreapta e Romania in anul 1975, in stanga Romania din 2014.
Cu portocaliu vedeti judetele in care atunci se nasteau peste 14 copii la mia de locuitori, iar cu rosu, peste 20 de copii. Azi, din pacate, in doar cateva judete se nasc abia 12 copiii la mie, iar in rest, sub 9 la mie.
Dar avem totusi o speranta. Iata in acest grafic linia rosie e numarul deceselor, iar linia verde cel al nasterilor. Foarte multe decese iarna, dar uitati ce se intampla aici - o mica victorie a nasterilor, a vietii asupra mortii.
Aceste 3 luni de spor natural pozitiv, cum se numeste in statistica, sunt importante pentru ca nu le-am mai avut din 2009. Peste 60.000 de copii s-au nascut in aceste trei luni, in conditiile in care tot anul au fost 200 de mii de nasteri. Ca un amanunt interesant, acesti copii au fost conceputi in postul Craciunului, un post vesel asadar.
Remarcam si cresterea varstei medii la care o femeie naste pentru prima data. In Bucuresti trece de 30 de ani, insa nici Clujul si Timisul nu sunt departe cu 29 de ani. La fel si in centrul tari. In Iasi, varsta proaspetelor mamici e 28 de ani, iar cele mai tinere mame sunt, se pare, in Giurgiu. Media acolo este de 26 de ani. Pe langa emanciparea familiei, iata ce alte motive invoca oamenii ca sa amane sa isi mareasca familia.
Mama: "Sa fie locuri de munca.”
Tanar: "Eu am 26 de ani, as vrea sa am copii, dar mai intai sa pot sa ii ofer stabilitate, un trai bun.”
Populatia este in proces de imbatranire si din cauza hemoragiei masive de tineri plecati sa-si caute implinirea in alte tari. Cei ramasi devin vulnerabili pentru ca pe umerii lor apasa o povara fiscala tot mai mare.
Barbat: "Sa opreasca oamenii sa mai plece, sa faca ceva sa ii faca sa ramana aici. Eu am doi copii care vor sa plece pentru ca aici nu se schimba nimic."