Industria a ramas fara gaz, caldura in apartamente depinde de pacura
Situatia de urgenta, declarata luni, se mentine. Din cauza gerului, industria a ramas fara gaz, iar caldura care ajunge in apartamente depinde de stocurile de pacura. In acest timp centralele de apartament merg la capacitate maxima.
Asta a facut ca in ultimele zile consumul de metan sa creasca rapid cu 20% si sa fim nevoiti sa cerem Gazpromului mai mult gaz.
Igrasie, calorifere reci, presiune scazuta la gaze si doua paturi peste plapuma. Resourile bagate in priza dubleaza factura la energie electrica. Asa isi petrec unii locatari zilele din aceasta iarna cumplit de geroasa.
Asta chiar daca apartamentul in care stau, de exemplu, este peste drum de cea mai mare Centrala Electro Termica din Bucuresti de unde pleaca apa tratata special catre punctele termice din cartierele din Capitala.
Desi autoritatile spun ca temperatura apei din calorifere ar trebui sa fie de 50 de grade, iar cea din apartamente sa nu scada sub 20 de grade, termometrul arata sub 15 grade, in unele locuinte. Adica exact cat putem simti afara, intr-o zi de martie.
De vina ar fi retelele vechi de termoficare din blocuri, proasta izolatie si, nu in ultimul rand, etajul la care trebuie sa ajunga caldura.
De cand a fost declarata starea de urgenta, noua combinate chimice si centrale au fost inchise dupa ce presiunea gazelor a scazut alarmant. Metanul a fost directionat catre incalzirea populatiei, iar CET-urile au trecut pe pacura. Stocurile ajung insa, in cel mai fericit caz, doar pentru 16 zile.