Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani ar putea reveni la forma initiala
Guvernul va analiza o eventuala revenire la forma initiala a indemnizatiei de crestere a copilului odata cu discutiile privind recuperarea salariala pentru bugetari, decizii care depind de evolutia economiei.
Declaratia a fost facuta miercuri, la Guvern, de catre ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.
"Revenirea la forma initiala a indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt convinsa ca va fi discutata odata cu revenirea salariilor, pentru ca este o masura care a fost luata impreuna cu reducerea salariilor.
Sunt convinsa ca indicatorii economici pe luna aprilie vor prezenta daca acest lucru este posibil sau nu.
Analiza pe luna aprilie a indicatorilor macroeconomici va stabili clar daca acest lucru este posibil sa nu, iar daca acest lucru va fi posibil, cu siguranta va avea loc si revenirea salariilor, si reintregirea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, in functie de ce economia reala poate sa sustina", a spus Boghicevici.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a participat, miercuri, la reuniunea Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, sedinta in care nu a fost propusa nicio masura concreta de stimulare a natalitatii, ci s-a convenit doar sa fie asteptate propuneri din partea ministerelor, sindicatelor, patronatelor si universitatilor.
La finalul reuniunii, ministrul Muncii a sustinut ca Guvernul a luat act cu ingrijorare de datele preliminare ale recensamantului de anul trecut, care indica scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei, ca a inteles riscurile si isi propune elaborarea unei strategii demografice a Romaniei cu termene pana in 2050, precum si un plan de actiuni pe termen scurt si mediu, precum dezvoltarea unei retele de crese si gradinite in parteneriat public-privat si acordarea de stimulente pentru tinerele familii care doresc mai multi copii.
Indemnizatia pentru cresterea copilului a scazut de la 85% din salariul mamei in 2010, la 75% in prezent. In plus, daca mama alege sa stea acasa doi ani, indemnizatia este plafonata la 1.200 de lei, indiferent de salariu. Daca accepta sa stea doar un an, plafonul indemnizatiei urca la maxim 3.400 de lei, iar in al doilea an, daca revine la munca primeste un stimulent de 500 de lei pe luna.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: ministrul muncii, mame, Claudia Boghicevici,
Dată publicare:
11-04-2012 22:25