Rromii din Constanța și-au stropit mașinile scumpe cu agheasmă. "Să fie într-un ceas bun!"
Sfânta zi de Bobotează a adus o lumina aparte, și în suflete și peste lumea întreagă! Dacă preoții au vorbit despre Soarele Dreptății și strălucirea Duhului Sfânt, oamenii au simțit din plin bucuria unei zile de primăvară!
Tradițional, e o zi cu ger cumplit! Dar azi, crucile de gheață care vegheau ceremoniile ori au lipsit, ori au fost înlocuite cu unele de cetină.
A fost cu atât mai ușoară misiunea înotătorilor care au sărit în apă după crucile aruncate, în semn de bun augur!
La malul marii, Boboteaza parcă ar fi avut loc primăvara. La prânz, pe litoral, au fost 16 grade. 15.000 de credincioși s-au adunat pe faleza Cazinoului din Constanța pentru a participa la slujba oficiată de Teodosie.
La amiază, locul devenise neîncăpător. Lângă marea albastră se năștea, prin Duhul Sfânt, o mare de credință.
Imediat după slujba religioasă a urmat momentul mult așteptat: aruncarea în valuri a trei cruci din lemn - simbolizand Sfânta Treime. 20 de temerari s-au întrecut pentru a ajunge la ele.
Unul dintre învingători este un tânăr din Brăila. Printre curajosii înotători care s-au aventurat în apă s-a aflat și o tânără.
"Sunt în rând cu ceilalți, nu văd nicio diferență. Vreau să mă autodepășesc și, poate pe viitor, dacă voi mai avea aceeași încântare și de pe acum spun da, poate pe viitor o să mă văd și cu crucea în mână."
După slujbă, jandarmii au împărțit peste 150.000 de sticle cu agheasmă. Deși erau suficiente pentru toți, înghesuiala nu a lipsit.
La Galați, 17 bărbați au sărit în Dunăre pentru a prinde crucea aruncată de Arhiepiscopul Casian. Bucuria celui care a recuperat-o din apă a durat doar câteva secunde, pentru că, imediat s-a instalat panica.
"Băi, e unul la fund, băi! E unul la fund! În partea aia. Băi, stați, băi, că nu-i unul, băi!"
Scafandrii din bărci au sărit imediat în Dunăre, pentru a vedea dacă s-a înecat cineva.
Din fericire, a fost o alarmă falsă. Organizatorii au confirmat, după câteva zeci de minute, că toți cei care au sărit în Dunăre au reușit să și iasă la mal.
Între timp, enoriașii, se luptau pentru sticlele cu agheasmă: "Nu mai împingeți, nu mai împingeți! Nu mai împingeți, că e aghiasmă pentru toți!. Doamne ferește! Va rupeți picioarele, nu mai împingeți!."
Unii nu s-au mulțumit să ia doar apă sfințită, ci au ținut să rupă și "decorul". Au smuls ghirlandele din crenguțe de brad ca să le ia acasă.
La 10 grade Celsius, crucile din gheață care au străjuit altarul au început să se topească și abia au rezistat până la finalul festivităților.
Într-o localitate din Gorj, un tânăr a prins crucea aruncată de preotul satului, în râul Gilort, pentru a 9-a oară consecutiv, fără să aibă vreun rival. Dacă în urmă cu un an, temerarul trebuia să taie gheața cu drujba pentru a putea intra în apă, acum a fost mult mai ușor.
La slujba de Bobotează de la Iași, oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teofan, au participat 2.000 de credincioși. Mulți dintre ei au stat la rând, răbdători, pentru a ajunge la apa sfințită, însă unii s-au îmbulzit la sticlele cu agheasmă.
Ca în fiecare an, după ce au luat apa sfințită, țiganii și-au stropit mașinile scumpe pentru ca afacerile să le meargă bine: "Să fie într-un ceas bun!"
Un bărbat spune că și-a adus anul acesta un pește din Țara Sfântă, special pentru Bobotează: "Am adus această știucă din Ierusalim, e sfințită... Uite, mâncăm ca să ne fie bine".
La mănăstirea Sucevița, în peisajul de poveste al Bucovinei străvechi, a avut loc un pelerinaj impresionant. Peste 1500 de credincioși veniți din comunele apropiate, dar și turiști, au participat și la procesiunea din fața mănăstirii.
Și în apa Buzăului mai mulți temerari s-au aruncat pentru a prinde crucea sfințită.
Râul este considerat un loc sfânt pentru că, aici, Sfântul Sava de la Buzău a fost martirizat pentru credința sa.
Sursa: Pro TV
Etichete: preoti, boboteaza, apa sfintita, credinciosi, agheasma,
Dată publicare:
06-01-2018 17:53