Inca o idee a guvernantilor: concediile medicale sa se dea mai greu!
De acum inainte, Ministerul Sanatatii vrea ca adeverintele pentru zile libere, pe cazuri de boala, sa fie date de specialisti. Oficialii de la Sanatate sustin ca medicii de familie dau prea usor adeverintele, asa ca vor ca specialistii sa puna parafa.
Ministrul Sanatatii s-a uitat peste cifre si a vazut ca Statul plateste de doua, chiar de trei ori mai mult, in unele zone decat in anii trecuti pentru liberele pe caz de boala.
Legislatia prevede ca un salariat poate primi intr-un an cel mult 183 de zile de concediu medical. Dintre acestea, doctorul de familie poate acorda maximum 45, dar nu peste 14 la rand. Asa ca ministrul sanatatii, Attila Cseke, cere o schimbare: generalistii dea doar 2-3 libere consecutiv. "La termenul pana la 14 zile ar trebui sa se pronunte un specialist. S-au creat situatii in care omul ia concediu si are alte activitati ... e prin strainatate."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In schimb, cei din Asociatia pentru Protectia Pacientilor afirma ca bolnavii inchipuiti doar vor schimba destinatia "ploconului".
Oricum, asta inseamna ca cine va avea nevoie de 14 zile libere pentru oreion, spondiloza sau pneumonie, va fi obligat sa mearga pana la spital, spre deosebire de ce se intampla acum, cand generalistul il poate consulta la domiciliu.
In plus, medicii de familie tin evidenta liberelor pe caz de boala, dar specialistii... nu. Iar daca se introduce co-plata, atunci si Statul si romanii vor plati consultatia suplimentara, plus analizele.
Ministerul anunta ca in 2009 s-au platit pentru astfel de concedii peste 900 de milioane de lei. Adica 6% din bugetul national pentru serviciile medicale. "Prea mult", se plang cei de la Ministerul Sanatatii.