Inca o idee a guvernantilor: concediile medicale sa se dea mai greu!


Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2012 17:45
Data publicarii: Vineri 19 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

De acum inainte, Ministerul Sanatatii vrea ca adeverintele pentru zile libere, pe cazuri de boala, sa fie date de specialisti.  Oficialii de la Sanatate sustin ca medicii de familie dau prea usor adeverintele, asa ca vor ca specialistii sa puna parafa.

Ministrul Sanatatii s-a uitat peste cifre si a vazut ca Statul plateste de doua, chiar de trei ori mai mult, in unele zone decat in anii trecuti pentru liberele pe caz de boala.

Legislatia prevede ca un salariat poate primi intr-un an cel mult 183 de zile de concediu medical. Dintre acestea, doctorul de familie poate acorda maximum 45, dar nu peste 14 la rand. Asa ca ministrul sanatatii, Attila Cseke, cere o schimbare: generalistii dea doar 2-3 libere consecutiv. "La termenul pana la 14 zile ar trebui sa se pronunte un specialist. S-au creat situatii in care omul ia concediu si are alte activitati ... e prin strainatate."

In schimb, cei din Asociatia pentru Protectia Pacientilor afirma ca bolnavii inchipuiti doar vor schimba destinatia "ploconului".
Oricum, asta inseamna ca cine va avea nevoie de 14 zile libere pentru oreion, spondiloza sau pneumonie, va fi obligat sa mearga pana la spital, spre deosebire de ce se intampla acum, cand generalistul il poate consulta la domiciliu.

In plus, medicii de familie tin evidenta liberelor pe caz de boala, dar specialistii... nu. Iar daca se introduce co-plata, atunci si Statul si romanii vor plati consultatia suplimentara, plus analizele.

Ministerul anunta ca in 2009 s-au platit pentru astfel de concedii peste 900 de milioane de lei. Adica 6% din bugetul national pentru serviciile medicale. "Prea mult", se plang cei de la Ministerul Sanatatii.
 

Cseke: Nu e nicio problema cu vaccinurile produse de Cantacuzino
Stiai ca poti face ecografii la medici straini fara sa iesi din tara?
Concediul medical, solutia la care recurg romanii pentru a scapa de somaj
VIDEO PROTVPLUS.RO