In toata tara sunt numai 50 de centre in care femeile maltratate se pot adaposti
Legea pentru combaterea violentei in familie vorbeste despre centrele sociale in care sa se poata refugia femeile batute. Problema este ca exista foarte putine adaposturi: in toata tara sunt numai 50.
Si sunt slabe sperante sa mai fie construite altele prea curand.
In Cluj-Napoca nu exista nici un camin pentru femeile abuzate. Pana nu demult exista un azil cu numai opt locuri, si asa insuficiente, intemeiat de o fundatie care nu a gasit intelegere la autoritatile locale pentru un sprijin financiar.
In cinci ani cat a functionat acest centru ajungeau aici cazuri teribile: femei batute de soti si aruncate in strada cu copii cu tot.
Ce-i drept, exista in judetul Cluj un camin cu 12 locuri unde timp de cel mult 6 luni femeile gasesc un refugiu. Cele care vin dupa primesc doar consiliere psihologica.
Grav este ca in judetele ca Satu Mare, Maramures, Bistrita, Salaj si Mures nu exista deloc astfel de centre sociale. O femeie din Bistrita a rabdat in ultimii zece ani nenumarate batai de la barbatul ei, inrobit de bautura.
Cu un copil, fara serviciu si mai ales fara sprijinul familiei, femeia n-a cutezat sa divorteze. Ca ea sunt sute de femei.
Nici in judetul Constanta nu exista un centru pentru victimele violentei in familie. Femeile disperate ajung, la nevoie, intr-un centru maternal din Mangalia.
In 2009 Protectia Copilului Constanta a incercat sa obtina fonduri europene pentru construirea unui centru, insa proiectul nu a fost aprobat nici pana acum.