In sistemul medical din Romania, "GRATUIT" inseamna platit sau amanat cateva luni. CAMERA ASCUNSA


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 01:27
Data publicarii: Joi 20 Septembrie 2012 19:34
Categorie: Stiri Sociale

Investigatiile medicale au devenit un lux pentru tot mai multi oameni. Asa numitele trimiteri gratuite pentru examen tomograf sau RMN sunt doar de ochii lumii.

In realitate, bolnavul are de ales intre un control medical platit integral, ca la privat, sau daca nu are suma necesara, asteapta cateva luni.

Peste toate, de la anul o sa intervina si coplata. Cu alte cuvinte, pacientul sta la rand pentru investigatia decontata de stat, din care va suporta si el o parte.

Reporterul nostru incearca sa programeze o ruda bolnava pentru o examinare la coloana cu un aparat de rezonanta magnetica. Potrivit legii, aceasta se poate face gratuit daca bolnavul e internat in spital sau daca exista fonduri alocate pentru regim ambulatoriu. Desi are bilet de trimitere de la medicul de familie si e asigurat, omul nostru afla ca banii pentru investigatii gratuite s-au terminat.

Asadar, cu banul pe masa orice e posibil, desi pacientul nostru nu reprezinta o urgenta medicala. Cine nu are de unde sa scoata banii e trecut pe o lista de asteptare. Si asteapta. Firmele care fac investigatii de acest gen dau vina pe Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pe motiv ca le-ar da fonduri doar pentru cateva zile.

Alegem un alt spital la intamplare.

Peste tot se intampla la fel. Multe dintre unitati nu au aparatura perfomanta, iar altele o tina ambalata prin subsoluri.

Si atunci unde ajunge toata lumea? La privati carora le-au fost externalizate aceste servicii.

Potrivit CNAS, 74 de milioane euro merg anual pentru analize si investigatii. Banii se impart intre cei peste 700 de furnizori particulari din toata tara.

Peste toate acestea apar taxe noi in sanatate.

Din 1 ianuarie 2013, pentru diversele investigatii medicale vom astepta la fel de mult si vom fi obligati sa platim si coplata, care este intre 25 si 50 de lei.

COPLATA SERVICII MEDICALE
CONSULATIE 2-4 LEI
5 ANALIZE DE LABORATOR - 2 LEI
SPITALIZARE DE ZI - 10-30 LEI
SPITALIZARE CONTINUA 20-40 LEI 

Coplata va fi achitata atat pentru consultatii, cat si pentru analize sau internare in spital. E drept ca tarifele au scazut la jumatate fata de cele discutate initial.

VIDEO PROTVPLUS.RO