Malpraxisul amiabil, in noua lege a sanatatii. Cum ar putea obtine pacientul despagubiri fara proces

12-07-2012 19:09


Pacientul care va suferi de pe urma unui act medical va putea primi despagubiri mai usor, fara sa mai umble prin tribunale. Cu o conditie insa: daca se va intelege cu medicul si cu spitalul in care n-a fost bine tratat.

In ultimii 10 ani, doar cinci bolnavi au incasat bani din cauza unor grave erori medicale.

Imediat ce legea intra in vigoare vor fi stabilite si limitele despagubirilor banesti. Cu alte cuvinte, cat ar trebui sa primeasca un pacient pentru o greseala medicala, care poate pleca de la un diagnostic gresit si poate duce la o interventie care sa-l mutilieze pe viata.

Pacientul, victima unui malpraxis, va cere despagubiri spitalului unde s-a produs culpa medicala. Discutiile se vor purta intre pacientul lezat, medic si compania de asigurari a acestuia. Daca doctorul isi recunoaste vina, atunci in urma negocierii se stabileste suma care va stinge pretentiile. Totul intr-un interval de doua luni.

In situatia in care doctorul nu recunoaste fapta sau pacientul e nemultuimit de suma, cazul este evaluat de o comisie medicala constitutita de Directia de Sanatate Publica de care apartine bolnavul. Comisia va avea in componenta reprezentanti ai colegiilor profesionale, dar si experti medico- legali, care trebuie sa dea un verdict in alte trei luni.

In ambele situatii, pacientul va fi la mana medicului, a spitalului si a asiguratorului si daca nu iese castigator, tot in instanta isi gaseste dreptatea. Noua lege defineste si ideea de culpa morala, care poate fi despagubita. Sanctiunile prevazute de lege sunt proportionale cu gradul de vinovatie al fiecaruia. Astfel, doctorii, asistentele sau moasele pot raspunde pentru erorile medicale produse, dar si pentru neglijenta si imprudenta in acordarea ingrijirilor medicale.

Unitatile sanitare raspund la randul lor pentru prejudicii aduse pacientilor din cauza infectiilor intraspitalicesti, a aparaturii defecte sau a materialelor sanitare expirate. Malpraxisul amiabil este prevazut in noua lege a sanatatii care ar putea sa intre in vigoare la sfarsitul anului.

VIDEO PROTVPLUS.RO