Victimele accidentelor rutiere, lovite si de saracia sistemului. IML a ramas fara bani de expertize
Romanii, victime ale accidentelor rutiere, sunt loviti de doua ori, din cauza saraciei sistemului. Pe langa necazul ce da peste ei, trebuie sa infrunte si cosmarul dosarului, care poate dura la nesfarsit.
Institutul de Medicina Legala si-a terminat fondurile si nu mai poate face expertize, iar politia n-are cu ce sa le plateasca. Asa ca zeci de mii de oameni aflati in aceasta situatie dau din banii lor, daca ii au. Altfel, asteapta cu anii finalizarea anchetelor.
Au trecut mai bine de 13 luni si totusi dosarul unui accident banal, care nu ridica prea multe semne de intrebare - o femeie care mergea regulamentar pe marginea drumului este lovita mortal de o masina - se afla inca pe masa politistilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marilena Matei avea 58 de ani, cand a fost ucisa de un influent om de afaceri din Buzau. Se intampla pe 25 iulie 2011. De atunci, singura fiica a victimei merge saptamanal la politistii care se ocupa de ancheta si ii roaga sa inchida dosarul.
"A fost si este un calvar, pentru ca a disparut foarte repede si este un calvar. Am fost la IML, am insistat noi sa se termine necropsia, ni s-a zis ca nu poate fi platita si va mai dura, mai avem si o expertiza medicala a celui care a facut accidentul, de 3 luni tot insistam sa se termine, mergem la politie si politia tot spune sa mergem la IML ca ei au facut o adresa dar nu li s-a raspuns.", a declarat Catalina Harbuz cu ochii in lacrimi.
Dupa ce-a fost purtata 9 luni pe drumuri, femeia vrea sa plateasca singura totul, pentru ca mama ei sa se poata odihni in pace. Cand a intrebat care sunt costurile, a primit un raspuns socant.
"Au facut aceasta necropsie, costa in jur de 1200 de lei. 500 de lei costa sacul in care a fost transportata mama, cu imbalsamarea, si 600 de lei recoltarea probelor biologice. Nu am acesti bani, dar va trebui cumva sa-i facem rost, ca sa rezolvam odata cazul." - Catalina Harbuz.
Mii de oameni din toata tara sunt in aceeasi situatie. Disperati, unii au cerut ajutorul asociatiei victimelor accidentelor de circulatie
"Multe dintre dosarele care ajung la noi sunt cu victime care sunt in imposibilitatea din pacate de a-si plati aceste texe de expertize medicol-legale pentru ca politia rutiera nu are bani sa le plateasca si atunci aceste dosare tergiverseaza foarte mult." - Catalin Codescu, reprezentant AVAC.
Institutul National de Medicina Legala are de primit de la Ministerul de interne 25 de milioane de lei.
"Care reprezinta o suma absolut astronomica care practic ne impiedica sa facem achizitii de reactivi, kituri, materiale consumabile si asa mai departe, lucruri de care avem nevoie sa ne desfasuram activitatea. Deja sunt servicii judetene de medicina legala care au ajuns la fundul sacului." - Doctor Dan Dermengiu, Director IML.
"Prin bugetul ministerului s-a alocat in aceasta perioada o suma de 10 milioane de lei pentru ca o parte din datorii sa fie achitate, facem demersurile legale pentru deschiderea de credite la trezoreria statului si imediat ce creditele vor fi deschise vom achita aceasta suma integral.", a declarat Mircea Dusa.
Fondurile alocate Politiei de minister pentru aceste cheltuieli au scazut din 2010 pana azi cu 26 de milioane de lei.