In lipsa de profesori, in scolile noastre vor preda si oameni necalificati
Enormitatile din sistemului romanesc de invatamant merg pana la absurd. Anul acesta multi elevi vor invata matematica de la profesorii de istorie.
Dramatic este ca in lipsa cadrelor didactice vor ajunge sa predea si oameni care nu au deloc pregatirea necesara.
S-a ajuns aici pentru ca la titularizare au reusit sa ia examenul doar 40% dintre candidati. Posturile ramase libere au fost scoase apoi la concurs pentru suplinitorii calificati, adica cei care au luat macar nota 5. Pentru ca nici asa nu s-au ocupat toate catedrele, atunci au fost acceptati si necalificatii. In total 2062.
Unii au doar bacalaureatul dat, altii pot fi profesori, insa de o alta specializare. Chiar si dupa toate acestea tot au ramas posturi neocupate - 1700.
Maria Visan, muzeograf de profesie, a lucrat pana acum intr-o farmacie naturista si apoi intr-un notariat. Acum vrea sa vada de copilasi. Desi a ajuns la gradinita "dintr-o pura intamplare", crede ca de fapt aceasta ii e vocatia, chit ca nu a facut cursuri de psihopedagogie scolara si prescolara.
Sunt insa discipline unde nici macar necalificatii nu au vrut sa mearga. Asa ca directorii cauta tot felul de solutii.
Desi zeci de mii de copii, de la gradinita si pana la liceu, vor fi pregatiti de niste oameni nepregatiti, resposabilii din minister nu isi fac griji.
Pe 13 septembrie aproximativ 220 000 de dascali vor reveni la catedra. Aproape 40.000 dintre ei sunt suplinitori calificati, adica au luat macar nota 5 la titularizare.