Lupta Ministerului cu absentele. Scolile vor fi fortarete, elevii vor avea cartele cu cod de bare

Elevi

Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, echivalentul a 3.457 de ani de absentaj. Stirile ProTV de la ora 19:00, LIVE si pe m.stirileprotv.ro.

Din toamna va fi introdusa "o formula de pontaj" la intrarea in liceu.

"Analiza MECTS arata ca elevii din Romania au adunat intr-un singur semestru peste 30 de milioane de absente. Calculate in ani, acestea inseamna 3.457 de ani de absente, vorbind despre toate absentele motivate si nemotivate. Este inadmisibil ca un minister sa nu remarce acest mare deficit in parcurgerea programei scolare, pentru ca nefiind la scoala, elevii nu parcurg programa", a declarat secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), Oana Badea.

VEZI MAI JOS UN EXEMPLU DE APLICARE A FORMULEI DE PONTAJ

MECTS a analizat rezultatele la bacalaureat pentru a vedea daca nu cumva absentele sunt cauza rezultatelor slabe.

Citește și
ASE - admitere 2011
Record absolut pentru ASE. 9.500 de elevi care au luat BAC-ul in 2011 si-au depus dosarele
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Al doilea pas a fost sa analizam o posibila legatura intre absente si rezultatele slabe de la bacalaureat. Si, ce am stabilit: cele mai multe absente sunt mai ales la licee. Da, numarul absentelor din liceu este dublu, chiar triplu, celor din primar si gimnazial. Adica, cea mai mare parte a absentelor facute de cei care la sfarsitul pregatirii vor sutine bacalaureat. Daca am asociat aceste doua elemente de analiza am vazut ca metodele actuale nu au dat rezultat", a spus secretarul de stat.

Astfel, MECTS a hotarat sa introduca sistemul informatic de control al absentelor, pornind de la ideea unui profesor de informatica dintr-un liceu din Miercurea Ciuc, pilotata deja de doi ani in respectiva unitate de invatamant.

"Din toamna vom introduce sistem informatic de control al absentelor, o formula de pontaj a elevului. Sistemul pe care il propunem are patru mari calitati. In primul rand sistemul a fost propus si gandit de un profesor de informatica de la Colegiul Goga din Miercurea Ciuc. Este un sistem foarte bine gandit de un om din interiorul sistemului si care a fost deja pilotat timp de doi ani in scoala respectiva. Sistemul a fost eficient, pentru ca a scazut numarul de absente. Al patrulea motiv, este un sistem ieftin, pentru ca implementarea lui in unitatea de invatamant cu peste 900 de elevi a costat aproximativ 1.500 de lei. Accesul elevului se face printr-o unica zona, cu cartela, cititor si cod de bare. Imediat, copilul se inregistreaza la tabelul clasei careia ii apartine cu mentiunea ca a venit la timp sau a intarziat si cat a intarziat. In cinci minute toate datele sunt transmise directorului scolii si dirigintilor. Mai mult, parintii pot cere sa primesca un SMS ca sa vada daca copilul a ajuns la scoala", a explicat Oana Badea.

Secretarul de stat a spus ca sistemul informatic de control al absentelor trebuie prevazut in Regulamentul de Urganizare a Scolii.

"Dupa ce a fost lansat sistemul in scoala din Miercurea Ciuc a fost realizat si un sondaj. Acesta a relevat ca elevii din ciclul primar au primit cu entuziasm si mandrie, cei din gimnaziu cu neutralitate si conformare, iar liceenii cu reticenta si tensiune si au incercat sa se opuna. Asta inseamna ca exact aici avem o problema pe care trebuie sa o rezolvam. Asa cum s-a spus si dupa aflarea rezultatelor la Bacalaureat, au fost subiecte care ar fi putut fi rezolvate numai daca elevii ar fi fost prezenti la ore", a mai spus secretarul de stat.

Mai mult, in primele doua saptamani de la aplicarea sistemului, la ora opt dimineata erau cozi la intrare pentru ca toti elevii au venit la fix si nu cu zece minute mai devreme cum ar fi fost necesar.

"Un program intr-o institutie este sfant, dar noi am pierdut aceste valori educative. Dupa doua saptamani s-a fluidizat accesul in scoala, iar numarul absentelor a scazut de la 31.573 la 20.366", a mai spus secretarul de stat.

Sistemul electronic de pontaj al elevilor de la Liceul "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc

In primavara anului 2009 a fost pus in functiune un sistem electronic de pontaj al elevilor care, fiind primul de acest gen din tara, a acaparat imediat atentia mass-mediei. 

Sistemul a fost gandit si dezvoltat de domnul profesor informatician al Colegiului, Daniel Bojte, cu sprijinul, experienta si sub indrumarea domnului director prof. Doru Dobreanu.

Acest sistem de pontaj este prima etapa dintr-un proiect amplu ce se doreste a fi un Sistem Informatic Integrat de monitorizare, analiza si comunicare pentru sistemul de invatamant preuniversitar romanesc, numit generic de autor "EduMax”.

Achizitia echipamentelor s-a realizat din sponsorizari,iar costul legitimatiei este suportat de elevi.

Cum functioneaza

La inceputul anului scolar, precum si in cazul transferurilor, elevii Colegiului sunt fotografiati si li se tipareste, pe card PVC, o legitimatie care are inscriptionat un cod de bare.

La intrarea in Colegiu este instalat un calculator dotat cu un cititor unde, la sosirea in scoala, elevul se ponteaza utilizand legitimatia sa proprie.

In momentul pontarii, pe ecranul calculatorului apare poza, numele si clasa din care face parte elevul, precum si ora la care acesta a pontat.

Profesorul de serviciu, aflat in fata calculatorului, valideaza vizual identitatea elevului si ii permite accesul in scoala.

Cum se efectueaza controlul

Primul raport il constituie cel zilnic, in timp real, pe scoala, care permite conducerii institutiei sa afle exact numarul total de elevi care s-au prezentat la scoala, cati dintre acestia au intarziat, cati nu poarta uniforma, respectiv cati sunt absenti.

Apoi exista rapoartele defalcate pe clasa unde, intr-un mod atractiv vizual, se afiseaza elevii prezenti la scoala (fundal verde), elevii absenti/nepontati (fundal rosu), precum si elevii cu eveniment – intarziati, lipsa uniformei (fundal galben), respectiv fisa abaterilor personale a fiecarui elev, cu detalii exacte privind minutele de intarziere.

Sistemul de raportare poate fi accesat atat din interiorul scolii, de pe calculatorul profesorului din cancelarie, cat si de pe Internet. Acesta este gandit astfel incat sa se poata analiza istoricul evenimentelor pe o perioada de timp data (perioada particulara, semestru, an scolar etc.).

Rezultatele

Prin implementarea sistemului, dupa trecerea perioadei de acomodare, s-a constatat o scadere a intarzierilor / absenteismului de la scoala.

De asemenea, acest sistem de pontaj a avut un efect de educare a elevilor in sensul apartenentei la un colectiv ce si-a ales si utilizeaza un semn distinctiv (legitimatia), o uniforma, precum si o conduita in spiritul unui regulament de ordine interioara.

De asemenea, sistemul contribuie eficient la cresterea securitatii elevului in scoala, deoarece accesul persoanelor straine in incinta scolii nu mai este posibil.

La cerere, parintilor li se poate acorda acces la fisa abaterilor personale ale copiilor lor.

Esti de acord cu implementarea acestui sistem in scoli?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
FOTO
FOTO "Ave-ti ideie dece nam loat bacu?"

E din ce in ce mai clar ca romanii au simtul umorului indiferent de situatie. Astfel, nu toata lumea a facut o tragedie din procentul numarului de elevi picati la Bacalaureat anul acesta.

Record absolut pentru ASE. 9.500 de elevi care au luat BAC-ul in 2011 si-au depus dosarele
Record absolut pentru ASE. 9.500 de elevi care au luat BAC-ul in 2011 si-au depus dosarele

Afaceri, finante, banci, marketing. Toate aceste domenii banoase ii fac pe tinerii romani sa tresara si sa spere ca intr-o zi vor ajunge sefi, nu simpli angajati.

Va vrem studenti la toamna! Profesorii universitari dau meditatii gratuite elevilor picati la BAC
Va vrem studenti la toamna! Profesorii universitari dau meditatii gratuite elevilor picati la BAC

Esecul miilor de elevi picati la bacalaureat se reflecta asemenea pieselor de domino si pe piata universitara. Au inceput deja inscrierile, dar foarte timid.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.