Testul pe care orice roman trebuie sa-l faca inainte sa stea la soare. Alegerea corecta a unei lotiuni de protectie
Un roman din 3 are grija de pielea lui, atunci cand sta la soare in vacanta. Din pacate, in restul anului, mai toti uitam de lotiunile de protectie. Nu ne gandim ca soarele arde zilnic.
Ca sa nu regretam mai tarziu, expertii in dermatologie ne atrag atentia, mai ales acum, in plina vara, sa nu ne expunem radiatiilor solare fara sa folosim o crema adecvata.
E perioada concediilor, asa ca rafturile magazinelor si farmaciilor sunt pline cu lotiuni pentru protectie solara. Trebuie sa stiti doar cum sa o alegeti pe cea care vi se potriveste. Insa pentru asta aveti nevoie de un dermatolog.
In functie de pigment, va puteti incadra la un anume fototip, pe o scara de la unu la sase. Unu insemnand cea mai alba piele.
Fototipul se determina printr-un test cu lumina UV. Dupa doar cateva secunde apare si concluzia. Cei mai multi dintre romani se incadreaza la fototipul 3. Situatie in care se recomanda o crema cu factor de protectie cuprins intre 15 si 30.
Altfel, cei care ar trebui sa foloseasca protectia maxima de 50 plus sunt roscatii si blonzii.
Olga Simionescu, membru Societatea Romana de dermatologie: “Din ce in ce in ce mai multi romani se protejeaza, sa spunem unul din trei romani. Omul intelege ca nu e bine sa se expuna la un cancer de piele, ca poate fi mai rau decat alte cancere in anumite forme, si atunci se protejeaza."
Si totusi, nu toti sunt instruiti. Putini sunt cei care se ung cu lotiuni protectoare atunci cand ies la cumparaturi sau la plimbari in miezul zilei, cand soarele arde cu putere. Ca sa nu mai vorbim ca domnisoarele care tanjesc dupa bronzul perfect prefera mai degraba sa rabde.
“Mai dau mai intai cu ulei de masline si apoi cu factorul de protectie, dupa o anumita ora. Ca sa ma bronzez mai repede”, recunoaste o tanara.
Adica exact asa cum nu trebuie.
Revenind la cremele solare, acestea ar trebui aplicate cu 20 de minute inainte de expunerea la soare, iar stratul se reinnoieste din doua in doua ore sau dupa fiecare baie in mare. De asemenea, e important si sa nu folosim cremele vechi de un an, ne sfatuieste Mihaela Leventer - medic primar dermatolog.
In cazul in care exagerati si aveti rani pe corp, e bine sa stiti ca e nevoie de tratament dermatologic. Efectele expunerii la soare pot declanasa tumori cutanate. Studiile arata ca la nivel mondial, in fiecare ora, un om moare de melanom malign, adica din cauza alunitelor cancerigene.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, soare, sanatate, protectie, creme, bronz,
Dată publicare:
01-07-2014 18:19