In 2010, 500.000 de romani si-ar putea gasi un loc de munca peste granita
Sa nu ne speriem de situatia din tara. Poate ca multi vor avea mai mult noroc peste granita. Cel putin 500.000 de romani pot munci in agricultura, servicii, dar, mai ales in spitalele din Spania, Germania si tarile nordice.
E bine sa stiti ca 2010 este si anul angajatilor cu specializare inalta. In Elvetia, Franta si Italia, directorii clinicilor medicale anunta ca sunt dispusi sa ne acorde lefuri greu de refuzat: intre 38.000 si aproape 100.000 de euro pe an.
O treime dintre medicii si asistentele medicale de la Clinica San Gaudenzio, Italia, sunt romani, povesteste chirurgul Florin Bulboaca. De 6 ani s-a specializat aici in endoscopie digestiva. S-a inscris in Ordinul medicilor chirurgi, iar statul italian i-a recunoscut diploma. Vorbeste o italiana avansata cu pacientii... esential, de altfel, pentru orice doctor care vrea sa exceleze in Europa. Spune ca aici medicii castiga si 15.000 de euro pe luna, din care anual platesc 3200 de euro asigurarea medicala si alte taxe. Salariile asistentilor medicali, in schimb, fara sporuri, se invart intre 1100 si 1600 de euro.
Pentru ca mai multe scoli in domeniu s-au inchis acum cativa ani, managerii spitalelor din Italia "rascolesc" in 2010 piata muncii din estul Europei.
Patronii ofera lefuri de 48.000 de euro pentru romanii care se angajeaza in spitalele din Norvegia. Britanicii, in schimb, nu se dezmint. Sunt inca moderati in promisiuni: 69 de romani ar putea, totusi, culege legume in fermele lor pentru aproape 6 lire sterline pe ora. Contracte avantajoase n-au mai anuntat britanicii nici in servicii. Mamele sub 30 de ani din Marea Britanie primesc 700 de lire pe luna plus plata chiriei, asa ca nu prea se ma cauta bone.
In 2008, in primele 9 luni, au ajuns in tara, din strainatate, 6,7 miliarde de euro. In aceeasi perioada a anului trecut suma a fost cu 1,6 miliarde de euro mai mica. De acum inainte lucrurile ar putea sta altfel, daca piata constructiilor se deblocheaza, spun specialistii.
"In trimestrul 2 a anului 2010 o sa se simta primele efecte ale cresterii economice", spune Silviu Bian, presedinte ANOFM.
Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca nu e atat de optimist precum oficialii nostri. Previziunile specialistilor europeni arata o crestere a numarului de someri in 2010. Vor fi mai putini oameni fara locuri de munca comparativ cu anul trecut, insa tinerii, migrantii si muncitorii slab pregatiti sunt inca in pericol sa-si piarda slujba. Abia din 2011, specialistii vorbesc de o imbunatatire vizibila pe piata muncii.