Împrumuturile la CAR, singura șansă de supraviețuire pentru unii bătrâni: Muncesc mult, doamnă, mai mult decât în tinerețe
Casa de Ajutor Reciproc (CAR) rămâne speranţa pensionarilor din România, pentru a putea supravieţui în aceste vremuri grele. Este şi cazul bătrânilor din Iaşi, care formează rânduri întregi pentru a cere împrumuturi de la Casă de Ajutor Reciproc.
Însă comparativ cu anul trecut, banii ceruţi sunt mult mai puţini, pentru că şi nivelul de trăi în rândul vârstnicilor a scăzut mult, spun şefii instituţiei.
Zilnic, la Casa de Ajutor Reciproc din Iaşi se formează cozi. Doamna Anişoara a venit la CAR cu autobuzul, dintr-o comună apropiată de oraş. A cerut un împrumut pentru la iarnă, ca să nu îngheţe în casă pe care a ridicat-o în tinereţe. Bătrâna nu are niciun ajutor şi numai ea şție cât de greu se descurcă de pe o zi pe alta. Şi cum sănătatea i s-a şubrezit în ultimii ani, nici la medic nu are bani să meargă.
Anişoara Luca, pensionară: „Eu am împrumutat să iau lemne pentru iarnă. Am un copil bolnav. Astept să termin banii ăștia, pe care i-am luat, să îi plătesc și să iau alt împrumut și să mă duc și eu să mă operez, să îmi pun dantura, cum să fac altfel? 50 de milioane (lei vechi-n.red.). Muncesc mult, doamnă, mai mult decât în tinerețe, acum.”
Alți bătrâni, cu pensii la fel de mici, de până în 1.200 de lei, se uită cu groază la facturile de la întreținere și își drămuiesc fiecare leu pentru a supraviețui.
„-Imprumutul pentru ce anume l-ați făcut, ce să plătiți?
-Lumina, gaz, alimente, toate facturile. Am făcut împrumut de vreo 8.000 de lei, fiindcă a trebuit să îmi pun centrală și am făcut rate. Nu se poate trăi altfel."
„Am luat un împrumut că să putem plăti operația la ochi a soțului, pentru cataractă, am venit să plătim. Nu am altă posibilitate”, a spus o femeie.
În această perioadă sunt zile în care trec pragul CAR-ului peste 100 de pensionari. Casă de Ajutor Reciproc oprește pe an, 10 la șută din valoarea sumei împrumutate. Rata lunară este una fixă, iar împrumutul se face pe baza cuponului de pensie.
Comparativ cu anii precedenți și sumele de bani cerute sunt mult mai mici.
Elena Ungureanu, director CAR Iași: „Pensionarii sunt foarte prudenți, pensiile nu au crescut, sunt foarte mici. Nu au bani pentru medicamente, le e frică să meargă la medic, se confruntă cu pandemia. Sunt împrumuturi mici, pe perioada de 1 an, un an și jumătate, în jur de 3.000, 4.000 de lei, chiar și 500 de lei împrumută, pentru nevoi.”
La Casa de Ajutor Reciproc din Iași sunt înscriși peste 16 mii de persoane.