Superstitii de Boboteaza. Cum a fost "rasplatit" acest tanar dupa ce a prins crucea
A fost o zi de mare sarbatoare pentru crestini, dar si foarte grea pentru jandarmii chemati sa asigure paza la slujbele de Boboteaza.
In bisericile din toata tara, credinciosii au primit apa sfintita in amintirea botezului Mantuitorului, in raul Iordanului. Din pacate, la unele biserici, drumul credinciosilor catre agheasma a fost presarat cu vorbe grele, coate si imbranceli.
O imensa cruce din pet-uri a fost pregatita la Constanta, pe malul marii, pentru taina sfintirii apelor. Iar festivitatile, incepute de duminica au fost grandioase. Care trase de boi si magari au purtat spre tarm butoaie de lemn pline cu apa. Iar o caleasca trasa de cai, l-a adus pe seful bisericii constantene pana la Cazinou. In fata multimii mute de uimire, soborul de preoti a oficiat slujba.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Apoi, seful Arhiepiscopiei Tomisului a taiat valurile cu barca pentru interventii rapide.
Preotul a aruncat nu una, ci trei cruci de lemn. Finalul acestui moment a rupt si vraja umilintei crestine.
Se pare ca si imbulzeala este o traditie ce trebuie respectata de Boboteaza. Daca in aceasta parte credinciosii se inghesuie pentru o sticla cu apa sfintita, in partea cealalta este…gol.
La Galati, crucifixul a fost recuperat de un veteran.
In schimb, in Buzau o legenda spune ca cel care prinde crucea inainte sa ajunga pe fundul raului va prospera in anul cel nou. Asadar, sunt candidati destui.
- E prima data cand prinzi crucea?
- Nu, a patra oara.
- Cum te-a ajutat faptul ca ai prins crucea?
- Un loc de munca si... dragoste.
Mai putina iubire de semeni s-a simtit la Cluj, unde totul parea calculat si pus la punct. Cand s-a dat liber spre agheasma enoriasii au uitat mesajul de pace al preotilor.
La fel s-a intamplat si la Sibiu, unde preotul le ceruse enoriasilor sa nu se imbulzeasca.
A fost in sfarsit o sarbatoare fara evenimente in Bucuresti, unde peste 3 mii de oameni au vrut sa surprinda clipa de taina.
Prognoza anuntase ca nu vom avea gerul Bobotezei, asa ca organizatorii evenimentului de la Patriarhie au renuntat la traditia crucii crucii de gheata si au comandat una din cetina, garoafe si orhidee. Apoi au crescut volumul de apa adus de la Izvorul Maicii Domnului de pe Dealul Mitropoliei. Au fost umplute 24 de butoaie de cate 500 de litri.