Ignatul ar putea deveni o amintire pentru oraseni. Cum o sa dispara o traditie din cauza saraciei

Dată publicare: 22-11-2012 19:28
Dată actualizare: 25-11-2012 06:49


Porcul cumparat direct de la tarani si pregatit dupa tot dichisul, in curte, sub trosnet de vreascuri si miros de afumaturi va deveni o amintire.

Oamenii au renuntat sa mai creasca animale dupa ce au vazut ca orasenii prefera sa cumpere de la magazin o bucata de carne, decat sa dea banii pe un purcel intreg. Obligati de criza, multi socotesc fiecare leu inainte de Craciun.

De exemplu, un batran are o mica ferma in curtea sa din satul Baba Ana, judetul Prahova. In alti ani crestea si vindea de sarbatori peste 15 de porci. Acum mai are doar patru. Cheltuiala de peste an cu crescutul unui porc depaseste 1200 de lei si tot mai putini oraseni isi permit sa dea acesti bani pe un animal crescut natural, in gospodarie.

Asa ca multi tarani si-au spus ca nu mai merita sa investeasca in aceasta afacere si au renuntat. Iar cei care mai cresc porci sustin ca ies in pierdere. In satele din Prahova, de pilda, pretul unui kilogram de porc in viu este acelasi ca anul trecut.

Si chiar daca e mai ieftina carnea la taran decat in galantar, oamenii prefera sa mearga la magazin, sa ia doar o bucatica, nu un porc intreg.

Si in Ardeal, "patria porcului", crescatorii traiesc vremuri grele. In judetul Alba, gospodarii vindeau in anii trecuti sute de porci. Acum, insa, musterii sunt din ce in de mai putini.

Potrivit directiilor agricole, in multe locuri din tara efectivele de porci au scazut la mai mult de jumatate fata anii '90.

Tags: sarbatori, porci,


VIDEO PROTVPLUS.RO