Ignatul ar putea deveni o amintire pentru oraseni. Cum o sa dispara o traditie din cauza saraciei
Porcul cumparat direct de la tarani si pregatit dupa tot dichisul, in curte, sub trosnet de vreascuri si miros de afumaturi va deveni o amintire.
Oamenii au renuntat sa mai creasca animale dupa ce au vazut ca orasenii prefera sa cumpere de la magazin o bucata de carne, decat sa dea banii pe un purcel intreg. Obligati de criza, multi socotesc fiecare leu inainte de Craciun.
De exemplu, un batran are o mica ferma in curtea sa din satul Baba Ana, judetul Prahova. In alti ani crestea si vindea de sarbatori peste 15 de porci. Acum mai are doar patru. Cheltuiala de peste an cu crescutul unui porc depaseste 1200 de lei si tot mai putini oraseni isi permit sa dea acesti bani pe un animal crescut natural, in gospodarie.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Asa ca multi tarani si-au spus ca nu mai merita sa investeasca in aceasta afacere si au renuntat. Iar cei care mai cresc porci sustin ca ies in pierdere. In satele din Prahova, de pilda, pretul unui kilogram de porc in viu este acelasi ca anul trecut.
Si chiar daca e mai ieftina carnea la taran decat in galantar, oamenii prefera sa mearga la magazin, sa ia doar o bucatica, nu un porc intreg.
Si in Ardeal, "patria porcului", crescatorii traiesc vremuri grele. In judetul Alba, gospodarii vindeau in anii trecuti sute de porci. Acum, insa, musterii sunt din ce in de mai putini.
Potrivit directiilor agricole, in multe locuri din tara efectivele de porci au scazut la mai mult de jumatate fata anii '90.