Guvernul vrea sa infiinteze mai multe sectii de votare pentru romanii din diaspora. Ce prevede ordonanta de urgenta

19-08-2016 18:34

De teama sa nu se repete cozile de la prezidentialele din 2014, Guvernul vrea sa infiinteze mai multe sectii de votare pentru romanii din strainatate.

Potrivit unui proiect de ordonanta lansat in dezbatere publica, va fi deschisa cate o sectie in orice localitate in care mai mult de 100 de romani stabiliti acolo vor sa mearga la urne si sa-si aleaga deputatul si senatorul. In plus, Executivul vrea sa simplifice si procedura votului prin corespondenta: cei care doresc sa voteze de acasa, se pot inscrie si on-line in registrul electoral.

In momentul de fata, legislatia romaneasca prevede ca sectiile de votare din strainatate sa fie deschise in ambasadele si consulatele noastre, din toate colturile lumii. Asta inseamna ca, la parlamentarele de la finalul anului, vor fi infiintate, ca de obicei, aproximativ 300 de sectii de votare.

Guvernul propune acum sa fie deschise cateva in plus, astfel incat nici unui roman sa nu ii fie ingradit dreptul constitutional la vot, asa cum s-a intamplat in 2014. Pentru asta, Cabinetul Ciolos a pregatit o ordonanta de urgenta care ar putea fi adoptata saptamana viitoare si care prevede ca:

Proiect de Ordonanta de Urgenta:"In afara sectiilor deja existente, se organizeaza una sau mai multe sectii de votare, pentru localitatile sau grupurile de localitati in care isi au domiciliul sau resedinta cel putin 100 de alegatori

Potrivit unor surse oficiale, pana in prezent, singura localitate in care s-au inscris la votul pentru parlamentare peste 100 de romani este Soroca, in Republica Moldova.

Ultimul cuvant il va avea insa Autoritatea Electorala Permanenta, institutie care este responsabila pentru organizarea alegerilor in Romania. Cert este ca, pana acum, doar 6.081 de romani din cei peste 4 milioane care au domiciliul sau reședința în străinătate, au anuntat oficial, ca vor sa isi aleaga deputatul si senatorul. 1.292 au optat pentru votul clasic, la urne.

Alti 4.789 de romani vor sa experimenteze votul prin corespondenta. Pentru toti ceilalti, care nu s-au inscris in Registrul Electoral, Guvernul propune inlesnirea pocedurilor. Inscrierea s-ar putea face si on-line, prin trimiterea unui e-mail cu documentele necesare. In 2014, la prezidentiale, aproape 400 de mii de romani au votat si alte cateva mii nu au mai apucat.

Asociatiile de romani din Europa au insa o alta nemultumire: numarul mic de parlamentari care reprezinta interesele diasporei in Parlament: doar patru deputati si doi senatori. Alegerile parlamentare ar putea fi organizate pe 4 decembrie.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26