Guvernul va aproba obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna

05-11-2010 00:00
Sursa: Mediafax


Roata

Guvernul va aproba, in maximum doua saptamani, ordonanta de urgenta privind obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna in perioada 1 noiembrie-31 martie, a declarat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.

"Ma intereseaza siguranta cetateanului in trafic. Cei care sunt pregatiti pentru iarna nu trebuie sa fie victimele celor nepregatiti. Noi, la Ministerul Transporturilor, avem multe costuri cand trebuie sa deblocam un drum blocat de masinile care nu s-au pregatit pentru iarna si, personal, cred ca este o masura buna", a spus Boagiu, la o vizita de lucru, cu premierul Emil Boc, la noul terminal al Aeroportului Otopeni.

Autoritatile rutiere recomanda inlocuirea anvelopelor cu cele de iarna atunci cand temperatura coboara sub 7 grade.

Cei care nu isi vor echipa masinile cu anvelope de iarna risca in amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 de lei.

Aceleasi sanctiuni vor fi aplicate si daca autovehiculele nu au montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circula pe drumuri acoperite cu gheata sau polei, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Transporturilor.

Daca autovehiculul care circula fara anvelope de iarna blocheaza drumul proprietarul acestuia va plati si costurile pentru degajarea drumului. Totodata, in situatia in care asigurarea de raspundere civila nu acopera in totalitate pagubele produse elementelor drumului (cum ar fi parapeti sau semne de circulatie), administratorul drumului va notifica vinovatul de producerea accidentului ca are obligatia de a plati in 15 zile partea de dauna pe care compania de asigurari nu a acordat despagubiri.

Daca soferul sau operatorul de transport nu are incheiata o asigurare va suporta integral costurile de reparatie a sau inlocuirii elementelor de drum degradate sau distruse.

Sursa: Mediafax, Pro TV

Tags: amenzi,

VIDEO PROTVPLUS.RO