Guvernul nu are bani pentru a-i despăgubi pe crescătorii de porci. Sunt deja peste 800 de focare

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 03 Septembrie 2018 18:16
Categorie: Social

În mijlocul epidemiei de pesta porcină africană, care face deja prăpăd în mai multe judeţe din ţară, autorităţile întârzie să le dea un răspuns crescătorilor de porci care aşteaptă să fie despăgubiţi.

Şeful PSD Liviu Dragnea a cerut ca oamenii să fie plătiţi nu la greutatea animalului din momentul sacrificării, ca până acum, ci la cea pe care ar fi avut-o de Crăciun, iar Guvernul cauta soluţii, dar şi banii necesari unei asemenea măsuri.

La Tichileşti, judeţul Brăila, oamenii rămaşi fără porci, în urma pestei porcine africane, sunt descumpăniţi. Se plâng ca animalele le-au fost cântărite ''din ochi'' şi că nici măcar nu ştiu dacă autorităţile îi vor despăgubi pentru greutatea pe care ar fi avut-o porcii în ajunul Crăciunului, aşa cum a cerut şeful PSD.

Doamna: "Ei se vaita de bani, de unde să ne mai despăgubească. Nu trebuia să ne ia porcii din bătătură. Nu ne despăgubesc cu nimic."

Până acum, Autoritatea Sanitară Veterinară şi Ministerul Agriculturii nu au dat un răspuns despre cum vor fi despăgubiţi fermierii, după solicitarea făcută de liderul PSD.

Cele mai recente informaţii, de acum cinci zile, arată că autorităţile au evoluat situaţiile a 1.890 de fermeri, iar despăgubirile au fost stabilite la 6,7 milioane de lei.

Banii sunt însă pe hârtie pentru că, practic, în conturile fermierilor au intrat doar 222 de mii de lei, adică o sumă de 30 de ori mai mică! Fermierii au primit undeva între 8 şi 12 lei pe kilogram de animal, la greutatea din momentul sacrificării.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, da asigurări însă că niciun crescător de porci nu va rămâne cu pagubă. Deocamdată, nu există fonduri, pentru că încă nu s-a făcut rectificarea bugetară. Iar în fondul de urgenţă, cel destinat situaţiilor de urgenţă, NU mai este niciun leu, spune ministrul Finanţelor.

Guvernul trebuie să-i despăgubească urgent pe fermieri, spune fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloş.

"Proprietarii vor încerca să-i ascundă, pentru că nu vor mai avea încredere că vor fi despăgubiţi, există riscul masiv de amplificare a virusului'', spune Cioloş.

Între timp, molima pestei se extinde cu repeziciune, semn că autorităţile sunt depăşite de situaţie. Acum există peste 800 de focare în 11 judeţe, iar numărul porcilor ucişi trece de 128 de mii.

Crescătorii rămaşi fără porci pot spera doar să primească un răspuns de la autorităţi săptămâna aceasta, când Guvernul discuta rectificarea bugetară. La fel şi angajaţii fermelor care şi-au pierdut locurile de muncă.

Pesta porcină se extinde în afara Europei. Peste 38.000 de porci, sacrificați
Pesta porcină se extinde în afara Europei. Peste 38.000 de porci, sacrificați
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cătălin Radu Tănase
Cătălin Radu Tănase: „Respectul se câștigă, nu se impune. Reputația la fel“
Proteste anunțate luni în Piața Victoriei: ”Nu vrem Ordonanță pentru corupți”
Mihai Șora cere ”proteste masive și anticipate”, după ordonanța anunțată de Tudorel Toader
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Marin Dumitrescu
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile