Groapa de gunoi de la Lipova arde de 20 de zile. Localnicii sunt disperați
Au trecut 20 de zile de când groapa de gunoi de la Lipova s-a aprins, iar locuitorii din zonă au şi acum probleme. Oamenii spun că din groapă iese şi acum un fum toxic, din cauza căruia abia se poate respira.
Acum autorităţile acoperă totul cu pământ, pentru că stropirea cu apă nu a dat rezultate.
Prima dată, groapa de gunoi a luat foc la începutul lunii. A ars atunci timp de câteva zeci de ore, iar pompierii au intervenit cu echipaje din trei localităţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După zece zile însă, groapa s-a aprins din nou. Fumul gros s-a simţit chiar şi la 25 de kilometri distanţă. În cele din urmă, focul a fost stins în totalitate, însă fumul înecăcios se simte şi acum.
Oamenii se plâng că nu mai pot ţine geamurile deschise. Locuitorii din comunele învecinate au depus mai multe plângeri, din acelaşi motiv. Groapa era închisă din iulie, însă locul nu a fost securizat, astfel încât să nu aibă loc aprinderi accidentale.
Oamenii care locuiesc în zona sunt disperaţi. Situaţia durează deja de trei săptămâni şi se tem că se va prelungi.
Localnic: "Se simte foarte mult. Aseară pe la ora zece a început să se înnegrească, până azi dimineaţă la ora nouă s-a simţit fumul foarte tare. Oamenii au copii mici şi s-ar putea îmbolnăvii foarte grav dacă nu se face mai repede."
Localnic: "Seara după ora cinci, copiii nu se mai pot juca. La nouă jumate sunt înăuntru, stau aşa cu tricourile la nas, că nu pot să se joace, este un fum toxic."
Autorităţile locale au organizat un comitet de urgenţă pentru a rezolva problema, însă, până acum, fără succes.
Gică Andras, director firma de salubritate ECO Lipova: "Se lucrează cu circa şase, şapte, chiar opt utilaje pe zi, în funcţie de sprijinul pe care îl primim de la cele patru UAT-uri şi sperăm că în cel mai scurt timp vom lichidă acele degajări de fum."
Groapă este întinsă pe trei hectare şi în această vară, după 15 ani, şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare.
Firma care se ocupă de administrarea ei a fost amendată cu 100.000 de lei, pentru mai multe nereguli. Printre ele: şi faptul că nu avea un bazin cu apă, pentru stingerea incendiilor.