Grecia, la cateva ore de un posibil faliment. Efectele crizei elene asupra Romaniei
Falimentul Greciei ar putea sa puna pe butuci intreg sistemul bancar european. Duminica-noapte, ministrii europeni de finante au incercat sa gaseasca o solutie pentru salvarea economiei elene, insa au esuat.
In Romania, leul pierde teren zi de zi din cauza tragediei grecesti. Iar acum, unii bancheri se tem ca ar putea sa urmeze iesiri masive de capital din tara noastra.
In timp ce grecii protesteaza cu zecile de mii pe strazile Atenei, la Bruxelles au loc intalniri maraton in spatele usilor inchise pentru o solutie salvatoare.
Luni au intrat in greva pentru 48 de ore si angajatii companiei de electricitate. Grecia risca sa ramana in intuneric la propriu si la figurat. Specialistii Bloomberg vorbesc despre un faliment iminent al economiei elene. Iar intrarea in incapacitate de plata ar provoca o catastrofa pentru toate bancile europene. Investitorii straini stau ca pe ace si fug din tarile cu risc de contagiune.
In Romania, efectul se vede pe curs. Leul a atins, luni, un nou minim istoric fata de francul elvetian: 3 lei si 54 de bani si a scazut semnificativ si fata de euro. Zecile de mii de romani care s-au imprumutat in franci ajung sa-si smulga parul din cap. In iulie 2007, o rata de 1000 de franci elvetieni era 1880 de lei. In 2010, aceasi rata a ajuns la 3200 de lei. Iar luni, 1000 de franci inseamna 3540 de lei. Aproape dublu fata de prima rata.
Problemele nu se opresc aici. Potrivit unor analisti financiari, in urmatoarea perioada pot avea loc retrageri masive de capital din Romania din cauza Greciei. La noi sunt prezente 7 banci cu actionariat grecesc care detin impreuna peste 15% din sistemul bancar. BNR da insa mesaje de linistire.
Soarta Greciei se va decide marti. Premierul Papandreu se prezinta in fata parlamentului cu un plan de austeritate care presupune reducerea drastica a cheltuielilor cu inca 28 de miliarde de euro. Daca nu va primi votul de incredere, Grecia nu va incasa urmatoarele transe din imprumuturile vitale de la Uniunea Europeana si FMI.