Marele avertisment de la OMS. Tu stii cate lingurite de zahar mananci in fiecare zi? Grafica animata
Trebuie sa reducem la jumatate consumul de zahar, ne atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii. Expertii spun ca 25 de grame de zahar pe zi ne-ar tine departe de diabet si obezitate.
Problema este ca oamenii consuma in medie 50 de grame zilnic, uneori fara sa stie, pentru ca multe alimente procesate contin zahar. Romanii depasesc pragul maxim acceptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii: 12 lingurite pe zi. Ca sa fim sanatosi, ar trebui sa consumam doar 6 lingurite. Pentru asta, trebuie sa fim atenti la tot ce mancam, dar si la sucurile pe care le bem.
Iata un exemplu de meniu care ne pune sanatatea in pericol. O cafea dimineata si un croissant inseamna cel putin 3 lingurite. Masa de pranz e sfanta si daca in farfurie punem o lingura de maioneza si una de ketchup mai adaugam inca 2 lingurite de zahar. Bem un suc acidulat inca 10 lingurite si cine s-a obisnuit si cu desert mai pune inca 10 lingurite. Asta fara gustarea de dupa-amiaza si cina unde se mai adauga 4 lingurite ascunse prin mancare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cu zaharul nu avem un studiu, dar suntem asemeni europenilor, mari consumatori. Gasim zahar nu numai in produsele zaharoase" sustine Corina Zugravu- medic nutritionist.
Cea mai mare cantitate de zahar consumata este ascunsa in mancarea procesata. Astfel o lingura de ketchup contine 4 grame de zahar, iar intr-o doza de bautura carbogazoasa se gasesc 10 lingurite de zahar.
Ca sa atinga tintele recomandate de OMS, industria ar trebui sa modifice retetele iar zaharul necesar organismului sa fie luat de fiecare dintre noi din alimentele care sunt dulci in mod natural.
"Zaharul care se gaseste in mod natural, in fructe, siropuri, legume, tot ce reprezinta in alimentatia noastra sursa de zahar", spune Victor Olsavky - reprezentant OMS Romania
Organizatia Mondiala a Sanatatii va trimite recomandarile fiecarei tari in parte.