Goana după rechizite, mai domoală ca în trecut. Au mare căutare laptopurile care nu se strică nici dacă le scapi pe jos
Mai e puțin până începe școala, dar goana după rechizite este mult mai domoală în acest an. Copiii au pixuri, hârtie și ghiozdane care au stat mai mult în dulap.
Mulți au prins gustul învățării la calculator și cer dispozitive și aplicații care să le ușureze munca și să transforme școala în joc. Iar piața e plină de oferte.
Elena are 11 ani și nu vrea să se mai despartă de calculator, chiar dacă va merge - fizic - la școală.
Elena Stinghe, elevă: ”Pe aplicația asta word poți să intri și să scrii, poți să pui și poze, să faci și un text”.
Iar mama ei se adaptează cerințelor.
Florina Stinghe, mamă: ”Nu am mai cumpărat caiete, pixuri, nu am mai fost nevoie de coli A4 pentru desen și tot ce ține legat de ghiozdanul ei pentru școală”.
Asta nu înseamnă că, totuși, cheltuielile pentru întoarcerea la scoală scad. Dimpotrivă. Pe piață au apărut instrumente digitale care stârnesc adevărate pasiuni: laptopul care nu se strică nici când cade de la un metru, nici când verși sucul pe el. Are o baterie care ține 10 ore, dar - cel mai important - are și tastatură și touchscreen.
Au apărut culegeri digitale la aproape toate materiile
Multe magazine online au secțiune de electronice pentru școală. Găsim aici tablete grafice, creioane digitale - cu care poți desena precis și căști care elimină zgomotul nedorit. Iar creatorii de software s-au concentrat pe aplicații educative.
Sorin Guleac, expert în tehnologia educației: ”Au pornit invers, de la un joc pe care îl joacă milioane de copii în România. Dându-le posibilitatea copiilor să se joace creăm niște lumi virtuale în care învață și tabelul periodic, fac experimente de fizică sau chimie”.
Ana Maria Stancu, consilier în educație: ”Softul are și un laborator de chimie în care utilizatorul poate face experimente și își poate crea propriile elemente pe care ulterior să le introducă în joc”.
În librăriile online se găsesc culegeri digitale pentru mai toate materiile.
Iar unii profesori au creat experimente virtuale și jocuri care îi ajută pe copii să învețe.
Copiii vor să predea temele și proiectele sub forma de prezentare Powerpoint sau chiar ca filme. Mai nou, licențele scumpe folosite până acum doar de profesioniști, pentru editarea foto și video, sunt disponibile oricui, contra unei plăți lunare.