Generația Y, la angajare. Ce salariu cere un tânăr pentru 4 ore de muncă pe zi
Absolvent de facultate, vreau un job part-time, în echipe tinere şi un salariu decent. Astfel sună oferta pe piaţa muncii a Generaţiei Y, adică tinerii cu vârste între 20 şi 30 de ani, care preferă să aibă, cât mai mult timp liber.
Analiştii spun însă că piaţa nu este pregătită să ofere atât de multe posturi de acest tip.
Angajator: ”Sunteţi încă studente?”
Studente: ”Da, suntem la master.”
Angajator: ”Există o oarecare flexibilitate. Programul este de la 9 la 17.30, dar se poate veni de la 8 şi să ieşiţi la 4 şi jumătate."
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Cei mai mulţi dintre tinerii care au trecut pe la târgul de joburi din Cluj au fost interesaţi de locuri de muncă part-time.
Student: "M-am gândit undeva la 1.500 pentru patru ore să zic aşa. Am terminat licenţa la informatică economică, sunt student la master şi caut un loc de muncă, part-time, să acumulez experienţă."
Ramona Mureșan, resurse umane: ''Noi, momentan, avem doar job-uri full time, dar normal, trebuie să ne adaptăm conditilor pieţei şi cerinţelor care vin.''
Sociologii spun că românii care au între 20 şi 30 de ani au o altă viziune despre ceea ce înseamnă timp liber şi muncă.
Petru Iluț, sociolog: ”Ei pun accentul din ce în ce mai mult pe a fi, nu pe a avea, şi a fi înseamnă multe lucruri: înseamnă posibilitatea de a-ţi petrece mai mult timp liber aşa cum vrei tu, înseamnă dezvoltare personală. Şi studenţii, aşa se explică şi faptul că majoritatea nu au slujbe propriu zis, tradiţionale, ci part-time, unde este mai mult spaţiu de manifestare a propriei personalităţi.”
Piaţa muncii nu face însă faţa cererilor de acest gen. Drept urmare, în România creşte numărul free-lancerilor.
Anca Rancea, președinte Asociația de free-lanceri: "Sunt peste 1 milion şi jumătate de free-lanceri. Dacă companiile nu or să înţeleagă acest lucru şi nu o să vină cu oferte precum joburi part-time, o să se plângă în continuare că nu îşi găsesc angajaţi."
Peste 5 mii de persoane şi-au căutat un loc de muncă la acest târg de cariere.
Sursa: Pro TV
Etichete: studenti, joburi, angajari, someri, generația Y,
Dată publicare:
04-10-2018 19:30