Cartea de salvare care poate face diferenta intre viata si moarte in caz de accident. De unde o pot obtine soferii romani

Dată publicare: 16-10-2015 19:01
Dată actualizare: 19-10-2015 07:01


Vineri s-a lansat campania de informare a soferilor pentru prezenta cartii de salvare la bord. Este o schita tehnica a masinii ce contine informatii vitale pentru pompieri.

Daca toti soferii ar avea acest document in masina, victimele accidentelor rutiere, ar putea fi salvate mult mai repede. In cazul in care in urma unui accident rutier victima ramane incarcerata in masina, misiunea pompierilor e sa o scoata de acolo cat mai repede.

O actiune contracronometru care nu este lipsita de pericole, de aceea e foarte important ca salvatorii sa stie exact care sunt punctele ranforsate ale caroseriei sau unde se afla capsulele cu gaz de la airbag-uri.

Primul lucru pe care il fac pompierii este sa studieze cartea de la bord. Afla unde trebuie sa intervina ca sa decurga totul cat mai rapid si sa fie salvat cel aflat in masina accidentata.

Cartea de salvare e o schita simpla a automobilului pe care sunt marcate in culori diferite: bateria, care trebuie izolata ca sa nu produca o explozie, rezervorul care nu trebuie perforat accidental ca sa nu ia foc, airbag-urile si capsulele cu gaz care le umfla si care se pot declansa si pot rani savatorul, si punctele de ranforsare ale caroseriei ce trebuie evitate, pentru ca sunt dificil de taiat.

Raed Arafat - secretar de stat in MAI: "In 1994 am pierdut o ora si 30 de minute ca sa taiem caroseria unui Range Rover pentru ca nu aveam suficiente informatii despre ea.”

Daca salvatorii au toate aceste informaiti, pot actiona rapid ca sa salveze victima. Informatiile pot fi descarcate si imprimate pe o foaie A4 de pe site-ul constructorilor ori al ACR-uli. Si la benzinariile OMV-Petrom pot fi gasite carti de salvare pentru fiecare tip de masina.

Cartea trebuie pusa sub parasolar, deasupra soferului, astfel incat sa fie la indemana salvatorilor. Ea nu este obligatorie, cel putin deocamdata. Cartea difera in functie de marca, model si anul de fabricatie si nu este disponibila pentru cele mai vechi de 20 de ani.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO